promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi lehet? Több ezer éves gigantikus dolgot találtak Amerika közepén, a tudományos világ azóta is a válaszokat keresi
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő látvány a Nagy Kígyó-halom, amely 400 méter hosszú, szinte csak kérdéseink vannak ezzel a több ezer éves alkotással kapcsolatban.

A Stonehenge, a gízai nagy piramisok vagy éppen a Húsvét-szigetek gigantikus kőfejei mind-mind szolgálnak meglepetésekkel a tudósok számára egy-egy új ásatás kapcsán. Ám ezen építmények mellett is elképesztően sok misztikus és rejtélyes hely található még a Földön. A Netflixen nemrég bemutatott Ancinet Apocalypse című sorozat például ezek közül mutat be párat a széles közönség számára is.

A Nagy Kígyó-halom például az amerikai kontinensen található, igazából egy óriási szerpentin, egy nagyon hosszú és egybefüggő domb, amely igazán lenyűgöző látványosság. Egy kígyóra hasonlít amely tekergőzik a földön egy erdős hegygerincen Észak-Amerikában. A kígyó ugyan központi eleme az észak-amerikai indián kultúráknak, ám a földhalom rendeltetésére nincs egységes válaszuk a szakértőknek.

Azonban az biztos lehet, hogy időszámításunk előtt emelhették az itt élő népek, így a misztikus földhalom több ezer éves. Ám a készítők kilétéről már komoly viták folynak a tudományos berkekben. Szinte az is biztosra vehető, hogy az európaiak érkezésekor több ezer hasonló lehetett a kontinensen. 

Lehetséges, hogy kultikus és misztikus célokat szolgált, hiszen például a kígyó feje a nyári napfordulóhoz igazodik, a kígyó tekeredései pedig a napéjegyenlőséghez igazodnak.

A 19. században készültek róla először leírások, majd később kincsvadászok dúlták fel a területet a nagy zsákmány reményében. Azonban kincseket nem találtak, végül az egész környéket állami parkká nyilvánították. És már napirenden van az is, hogy felkerül az UNESCO Világörökségi helyeket nyilvántartó listájára is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás