promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ legősibb mondatára hihetetlen helyen bukkantak rá, meghökkentő üzenetet hordoz
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy izraeli ásatáson került elő a szenzációs lelet.

Váratlan helyen bukkantak rá a világ talán legősibb lejegyzett mondatára: egy csontfésű darabkáján. A különös lelet egy Izrael középső részén végzett ásatáson került elő, mégpedig onnan, ahol a Krisztus előtti második évezredben egy kánaáni város helyezkedett el.

A sárgás elefántcsont fésűbe karcolt jelek még egy laikus számára is egyértelművé teszik, hogy embertől származnak, és valamiféle írás lehet. Az ősi tárgyat egyébként a tetvek eltávolítására és elpusztítására használták, és ezzel kapcsolatos a rávésett, alighanem máig érvényes üzenet is:

„Adja az ég, hogy ez a csont kiirtsa a haj és a szakáll tetveit!”

A mondat talán valamiféle ráolvasás is lehet, amely által a további tetvesedést kívánták megelőzni. Feltehetőleg rendszeres fürdéssel és hajmosással gyorsabb eredményre jutottak volna, de nagyjából 3800 évvel ezelőtt már ez a varázsszöveg is valamirevaló próbálkozásnak számított.

A meglehetősen kis méretű (2,5×3,5 centis) fésűdarabot 2017-ben találták, de a nem túl feltűnő feliratára csak tavaly figyeltek fel. Ősi kánaáni nyelven íródott, amely a történelem legrégebbi ábécéjét használja.

A kutatók azt is meg tudták állapítani a rovátkákból, hogy ez az ominózus ábécé egy korai fejlődési szakaszát őrizte meg számunkra. A hajdani város, ahol a fésűt fellelték, körülbelül 200 évvel a kánaáni írott nyelv kialakulása után jöhetett létre. A mondat mindössze 7 szóból áll, viszont mégis rendkívül értékes, hiszen ebben a kánaáni dialektusban nem ismertünk még ennyire teljes, összefüggő szövegrészt.

Fotó: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás