promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen: egy villámcsapásnak köszönhetjük Luther Mártont és az egész reformációt
Borítókép:  IMDb
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kevesen tudják, de a reformációt elsősorban egy villámcsapásnak köszönhetjük.

Mindenki a Halloween-ról beszél október 31-én, pedig nem csak az ijesztegetésről és a tökfaragásról szól ez a nap. 505 évvel ezelőtt, 1517. október 31-én Luther Márton kiszegezte követeléseit és tanításait a wittenbergi vártemplom kapujára. Az Ágoston-rendi szerzetes 95 tételben sorolta fel azokat a hibákat, amiket a katolikus egyház működése alatt figyelt meg. Luther cselekedetével elindult egy mozgalom, amit hitújításnak vagy reformációnak nevezünk. Ha Luther nem lett volna, valószínűleg Ulrich Zwingli és Kálvin János sem indítja el saját, független vallási mozgalmát; magyarán nem létezne olyan, hogy protestantizmus, evangélikus és református felekezet.

Kevesen tudják, hogy Luther Márton egy véletlen miatt döntött úgy, hogy szerzetes lesz. Miután az erfurti egyetem bölcsészkarán szerzett magiszteri címet, 1505-ben jogi tanulmányokat kezdett. Ebben az évben, júliusban történt, hogy hazafelé menet majdnem agyoncsapta őt egy villám. A baleset után fogadalmat tett, hogy ha életben marad, akkor bevonul szerzetesnek. Két héttel később belépett az erfurti Ágoston-rendi remeték közé, majd 1507-ben pappá szentelték. Ezt követően az éppen alakuló wittenbergi egyetemre került, ahol 1509-ben baccalaureus fokozatot szerzett bibliai tanulmányokból, és maga is oktatni kezdett.

A következő években teljesen kiábrándult a katolikus világ központjában uralkodó állapotok, a nepotizmus és a hozzá nem értés miatt. Miközben a Bibliát tanulmányozta, egyre jobban erősödtek a kétségei: nem tudta összeegyeztetni a Szentírást a skolasztikus teológiával, megragadták Pál apostol szavai, hogy a bűnös nem tettei alapján, hanem Isten kegyelméből és hite szerint igazul meg. Állítólag a saját dolgozószobájában érte a megvilágosodás, miszerint "csakis a hit, csakis a kegyelem, csakis az írás által" lehetséges az üdvözülés. Úgy látta, hogy az egyház eltávolodott a Bibliától, amikor magát Isten kegyelmének egyedüli közvetítőjeként tüntette fel, egyre gyakrabban emelt szót a búcsúcédulákkal való üzletelés ellen, amelyek gépies bűnbocsánatot biztosítottak megvásárlóiknak.

Ezek után szegezte ki a 95 tételt a vártemplom kapujára, és így indult el az egész reformáció. Leegyszerűsítve a történetet: ha nincs az a villámcsapás, akkor Lutherből talán sosem lett volna szerzetes, nem kezd el foglalkozni a katolikus egyház problémáival, és nem újul meg a vallás.

Luther Márton életéből 2003-ban készült egy remek film, amiben olyan kiváló színészek játszanak, mint Joseph Fiennes, Alfred Molina, Peter Ustinov, és Bruno Graz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás