promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
32 ezer éves növényt élesztettek fel magyar tudósoknak köszönhetően
Borítókép:  Silene stenophylla / Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kutatóknak sikerült feltámasztaniuk egy növényt, ami 32 ezer évvel ezelőtt nőtt a Földön.

Még 2007-ben magyar, orosz, illetve amerikai tudósok elképesztő felfedezést tettek Szibériában, ugyanis nagyjából 32 ezer éves Silene stenophylla magokra bukkantak. A felbecsülhetetlen értékű lelet annak köszönhetően maradt meg az utókornak, hogy eredetileg is nagyon száraz, fagyos helyen tárolták őket a gyűjtögető állatok, így minden körülmény megfelelő volt – ennek pedig természetesen nagyon örülnek a kutatók.

Az orosz szakértők ezek után komolyabban is elkezdtek foglalkozni a fagyott magokkal, és elhatározták, hogy a segítségükkel megpróbálják feléleszteni a növényt. Végül 2012-ben sikerrel jártak, és nagyjából 36-ot tudtak belőle növeszteni, ez pedig sokak szerint maga volt a csoda, hiszen egy olyan időszakból való ez a növény, amiről még nem tudnak eleget a tudósok, így rengeteg hasznos információ lehetősége van ezekben a felélesztett leletekben.

A Silene stenophylla egyébként manapság is létezik valamilyen formában, ráadásul a 32 ezer éves magok a növekedésük alatt szinte pontosan úgy néztek ki, mint a modern megfelelőik, de a virágzásnál már voltak eltérések: a virágszirmok jóval hosszabbak, szélesebbek és ritkábbak voltak – ráadásul az ellenállóképességük is nagyobb volt, mint a mostani növényeknek, ez pedig gondolkodásra késztette a tudósokat.

A továbbiakban arra összpontosult a szakértők figyelme, hogy rájöjjenek, hogyan lehetne esetleg átemelni a 32 ezer éves Silene stenophylla életképességét a modern növényekbe, hátha valahogy sikerülne elérni, hogy a mostani növénypopuláció jobban tűrje a túlzott hideget, meleget, illetve a szárazságot is.

Itt lehet megnézni egy videót ezzel kapcsolatban:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás