promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztetést adott ki a Facebook: tengernyi jelszót loptak el mobilos alkalmazások, szóval érdemes újat megadni
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rengeteg rosszindulatú alkalmazást találtak, amiknek egyetlen célja van: ellopni a Facebook jelszavunkat.

A digitális világban mindig résen kell lenni, de alapvető szabály, hogy ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek. A csalók rengeteg átverést alkalmaznak, hogy megszerezzék tőlünk ezeket, és visszaéljenek vele.

Magyarországon mostanában temérdeknyi hírrel találkozunk, hogy a bűnözők valamelyik bank alkalmazottjának adják ki magukat. Ha sikerül bedőlnünk a trükköknek, amiket alkalmaznak, akkor már kész is a baj. Hihetetlen, de az idei év első felében 1100 darab internetes csalás történt, meghaladva az 1,6 milliárd forintos kárértéket.

A cselesebb kiberbűnözők már-már hacker szinten űzik azt, hogy megszerezzenek személyes adatokat. Természetesen arra is kell figyelni, hogy soha ne nyissunk meg olyan fájlmellékleteket, amelyeket nem várt, vagy amelyeket ismeretlen személyektől kaptunk. Magyarországon is elég sok felhasználó bele szokott futni ebbe.

Még Messengerben is érdemes rákérdezni a saját ismerősünknél, ha gyanús linket küldött nekünk, mivel lehet nem ő volt. Ha kattintunk, akkor a vírus már rajta is van a telefonunkon vagy a számítógépünkön.

Sajnos a Google Play áruházánál is figyelnünk kell, hogy csak megbízható alkalmazásokat töltsünk le, mert a cég néha későn veszi észre, hogy valamelyik app vírusos. Most a Meta figyelmeztetést adott ki, hogy legalább 1 millió felhasználó belépési adata kerülhetett rossz kezekbe emiatt.

A cég közel 400 rosszindulatú alkalmazást azonosított, amiknek a tetemesebb része Androidos telefonokra került rá, míg App Store-ban 45 darabot találtak – számolt be róla a Leet.

A lap megemlíti, hogy az alkalmazások között van horoszkóp app, VPN-alkalmazás, képszerkesztő, fitnesz-alkalmazások, na meg persze rengeteg játék. A mobilos applikációkat törölték, de ettől függetlenül minimum 1 millió jelszót így is ellophattak a hackerek.

Egyszerűen oldották meg a dolgot, mert a rosszindulatú szoftvereket csak úgy lehetett használni, ha valaki megadta a Facebook felhasználónevét, valamint a jelszavát. A használatot persze tehetnénk idézőjelbe is, mert ezután az adott programok nem működtek megfelelően.

Ha úgy érezzük, hogy belefutottunk ilyenbe, akkor mindenképpen változtassunk meg a jelszavunkat, de alapból sem árt, ha azt már régen tettük meg. A másik pedig a kétfaktoros hitelesítés, amit semmiképpen sem szabad hanyagolni, akárhol is állítunk be jelszót.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás