promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: Európa kellős közepén is van egy „Stonehenge”, elképesztő látvány
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Még közelebb Magyarországhoz, Európa közepén is található egy, a nagybetűs Stonehenge-hez hasonló építmény.

Sok embernek Magyarországon is bakancslistás helynek számít a brit Stonehenge jövőbeli felkeresése Nagy-Britanniában, mások pedig ilyen meglátogatandó, csodálatos helyként tekintenek az egyiptomi piramisokra, vagy éppen (messzebb menve) a Húsvét-szigetekre a rejtélyes kőfejek miatt. Ha elképesztő és monumentális látnivalókról van szó, ez a három tuti, hogy toplistás, ám azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a bizonyos okok miatt felkapott, popkulturálisan kiemelt helyen jegyzett rejtélyes építmények mellett is számos hasonló maradvány és építészeti emlék található a világon,

amelyeket több ezer éve alkotott az ember, és amelyek valószínűleg örökre nyitott kérdéseket hagynak majd maguk után a szakemberek számára – ám kevésbé felkapottak a turisták körében.

És talán sokkal közelebb is vannak hozzánk, mint azt elsőre gondolnátok. Ilyen például a német "Stonehenge", amely rituális szertartásairól és temetkezéseiről híres. A látványosság Pömmelte falu közelében van germán földön, német neve pedig az, hogy Ringheiligtum Pömmelte, amely magyarul gyűrűs szentélyt jelent. A brit Stonehenge-nél nagyobb lehetett fénykorában, és a szakértők azt is kimutatták, hogy sok embernek otthonként szolgált a kultikus építmény. A tudósok korábbi ásatások során több mint 130 lakóépület maradványait azonosították a helyszínen.

A monumentális alkotást nem is olyan régen fedezték fel, a kilencvenes években egy repülőről tűnt fel a vezetőnek a körkörös maradvány. Így néz ki most az építmény:

És a magyar Stonehenge-et láttátok már? Közelebb van, mint gondolnátok.

(Forrás: Origo, Schoenebeck)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás