promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a nagy bejelentés: a Hold egész máshogy néz ki, mint ahogy eddig gondoltuk a Földről
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Úgy tűnik, hogy kicsit másképp kell elképzelnünk az égitestet.

Most nem a NASA, hanem a Kínai Tudományos Akadémia egy friss kutatásból derülnek ki nagyon érdekes dolgok a Holdra vonatkozóan, olyan dolgok, amelyeket eddig máshogy gondoltunk. Még két évvel ezelőtt, azaz 2020-ban tért vissza a Csang-o-5 holdkutató a Földre, amelyet egy különleges helyen, az úgynevezett Viharok Óceánján gyűjtött. Ez egy hatalmas lávamező amúgy, és az a különlegessége, hogy kétmilliárd évvel későb keletkezett, mint az égitest többi része. Ez pedig a szakértőknek is jó hír, mivel az itt gyűjtött minták segíthetnek jobban megérteni azt, hogyan keletkezett az égitest.

A munka folyamatos, ám most a Kínai Tudományos Akadémia kiadott egy friss tanulmányt, amelyben leírják, hogy az alapos vizsgálatok alapján megállapítható, hogy hatszor annyi vizet rejthet a Hold talaja a mintagyűjtés helyszínén, mint amit korábban feltételeztek.

Az így kimutatott víz főként hidroxil jellegű, azaz úgy keletkezik, hogy a napszélben található hidrogénionok a Hold felszínébe csapódnak, majd kölcsönhatásba lépnek a taljaban lévő oxigénatomokkal.

Ráadásul egy új ásványt is felfedeztek a kutatók, amit csangzeitnek neveztek el. A jövőben pedig további érdekes feltárások és publikációk várhatók, hiszen Kína mellett az Amerikai Egyesült Államok is szondát küld majd az égitestre, méghozzá az Artemis-program keretében. A szonda pedig a Hold tulsó oldaláról fog mintákat hozni, arról a helyről, amelyet kevésbé ismer még az emberiség.

(via Qubit)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás