promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos szövetség döntötte romba az ókori birodalmakat, még óriások is harcoltak közöttük
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyiptom sem volt biztonságban tőlük.

Csaknem három és fél évezreddel ezelőtt, a Krisztus előtti 12-13. század fordulóján titokzatos hajós portyázók bukkantak fel a mediterrán térségben. Feldúlták Anatóliát, Szíriát, Föníciát, Kánaánt, Ciprust, Egyiptomot és a rejtélyes Ugaritot, néha helyrehozhatatlan károkat okozva az ősi birodalmakban.

A titokzatos tengeri népekről ma is nagyon keveset tudunk, a kutatók jelenleg úgy gondolják, hogy 9 különböző etnikum, népcsoport különleges szövetségéről van szó. Aligha koordinálhatták a csapásaikat a mai értelemben véve, ám ennek ellenére rendkívül hatékonyan, sáskahadként csaptak le a kiszemelt területekre.

A szóban forgó népcsoportok azonosítása nem könnyű, de a danunák vagy danaoszok (dórok), illetve a szardanák vagy szardónioszok (szárdok) valószínűleg köztük voltak, akik egyébként korábban egyiptomi zsoldban álltak.

Az ősi iratokban gyakran feltűnik a peleszetek vagy pelesztek neve is, őket a szakemberek pedig egyértelműen a filiszteusokkal azonosítják. A Bibliában is szereplő nép tagja volt az óriás termetű Góliát is, akit Dávid ölt meg a parittyakövével.

„A filiszteusok az Ószövetség leghírhedtebb »gazemberei« közé tartoznak. Az Ótestamentumban hangsúlyozottan »körülmetéletlenekként« megjelenő, az izraelitákkal folyamatosan hadakozó, és egy időre még a Frigyládát is megkaparintó nép a mai Dél-Izrael parti területeit – a Gázai-övezetet is beleértve – tartotta ellenőrzése alatt”

– olvasható róluk a Múlt-kor cikkében is. A tengeri népek laza szövetsége egyértelműen a Földközi-tenger környéki fosztogatás, harácsolás érdekében alakult meg, és elsősorban a keleti partvidéket tartották rettegésben.

Önálló államot sohasem alapítottak, mai összefoglaló nevüket a 19. században kapták egy francia egyiptológustól. Inkább kalózok voltak, mint katonák, és általában valamilyen természeti katasztrófa, éghajlatváltozás, illetve az ezzel kapcsolatos éhínség késztette őket hadakozásra.

A tengeri népek időszaka mozgalmasnak számított a történelemben, hiszen összeomlott a Hettita Birodalom, Egyiptom folyamatos védekezésre kényszerült, Ugarit összeomlott, sőt Mózes és népe kivonulása is erre a korszakra tehető. A rettegett harcosok későbbi sorsa ismeretlen, egy idő után megszűntek a támadásaik, és nyomtalanul eltűntek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás