promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy fura szokás Nagy-Britanniában, így temetik el II. Erzsébetet
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Talán elsőre nem is értjük, de a történelem választ ad rá.

II. Erzsébet halála megdöbbentette az embereket, hiszen annak ellenére, hogy őfelsége már betöltötte a 96. életévét is, váratlanul lett rosszul. A családtagokat azonnal riasztották a balmorali kastélyba, hogy végső búcsút vehessenek a 70 éve uralkodó Erzsébettől. A gyász napjait éli az Egyesült Királyság, és közben egyre és másra buknak felszínre a monarchia különös szokásairól szóló történetek. Például nemrégiben arról cikkeztek az újságok, hogy a királyi méhész külön közölte a királynő méheivel a szomorú hírt, sőt, azonnal tudatta is velük, hogy III. Károly követi a trónon Erzsébetet.

Ám van egy ennél is különösebb szokás, az, hogy őfelsége koporsóját ólommal bélelték, ez pedig nagyban megnövelte a koporsó súlyát is. Ám arról nincs szó, hogy ez nagy újdonság lenne, hiszen Fülöp herceg koporsóját is ezzel az anyaggal bélelték, sőt, még Diana hercegnőjét is.

Az viszont már sokkal érdekesebb, hogy honnan ered a tradíció, hol vannak ezen hagyomány gyökerei. Természetesen, mint sokszor máskor, most is a történelem ad nekünk válszt erre a kérdsére. Az IFLScience nyomán a Telex írja, hogy a célja az ólombélelésnek egyértelmű, azért helyezik el ezt az anyagot a koporsóban, hogy minél jobb állapotban tudják megőrizni őfelsége földi maradványait.

Az ólomkoporsó ugyanis lassítja a bomlást, mivel távol tartja a nedvességet a testtől. 

A tradíció pedig I. Vilmos uralkodó tragikus esetéig vezethető vissza, akit nagyon sokáig nem temettek el halála után, ugyanis nem volt túlságosan kedvelt. Majd mire egy lovag vállalta a temetést, a király teste már nem volt jó állapotban, később pedig a koporsóba sem fért bele, miután a lovag 120 kilométert utaztatta.

A királyságban igyekeznek ezt elkerülni, így az ólomkoporsó egy olyan megoldás, amely sokáig épségben tartja a testet. Ez lett a hagyomány Angliában, hiszen a formaldehides prezervációs megoldsát csak a 19. század közepén fedezték fel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás