promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez volt a legrövidebb nap a Föld történetében, ennyi ideig tartott és te is átélted
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon érdekes rekord született 2022-ben.​

2022. június 29-e valószínűleg egy átlagos nap volt a legtöbb ember életében, persze azoktól eltekintve, akiknek ekkor volt mondjuk az esküvőjük, ekkor kapták meg életük munkáját, ekkor volt a szülinapjuk, ekkor kérték meg barátjuk avgy barátnőjük kezét, vagy éppen ekkor született a gyermekük. Ám nem volt átlagos nap makroszinten nézve, hiszen a Föld ezen a napon bizony gyorsabban fordult meg a tengelye körül, mint előtte bármikor.

Így pedig rövidebb volt a napunk, sőt, ez volt a legrövidebb nap, mióta ezt mérjük.

De hogy mit is jelent ez a gyorsulás pontosan? Azt, hogy mérések mutatják, hoyg 2020 óta a Föld mozgása gyorsul, persze nem kell itt oltári nagy számokra gondolni, csupán az ezredmásodperc törtrészével kell számolni. Idén, 2022. június 29-én pedig azt is megmérték a szakértők, hogy bizony 1,59 ezredmásodperccel (0,00159 másodperc) gyorsabban telt el a nap. Ezt pedig atomórás mérések bizonyították be, az adatokat pedig a Timeanddate.com nevű oldal közölte először.

A kérdés persze azonnal felmerül mindenkiben, hogy miylen következményei lehetnek ennek a gyorsulásnak? A Rakéta ír róla, hogy még az is megeshet, hogy egyszer negatív szökőmásodperceket kell majd bevezetni, mi azt jelenti, hogy az óráink kihagynak egy másodpercet. Egy efféle újítás azonban például az egyre bonyolultabbá váló informatikai rendszereinkben okozhat azért némi felfordulást. A szakértők azonban úgy vélekednek, hogy erre nem lesz szükség a jövőben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás