promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták Európa elveszett országát? Olyan térképet találtak, amin a szakértők is megdöbbentek
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Úgy tűnik, hogy a legenda most igaznak bizonyulhat.​

Több száz, esetleg több ezer éves történelmi távlatból már nehezen érthetők meg a legendák igazság- vagy éppen valóságfoszlányai, hiszen a hosszú évek alatt ezek bizony jócskán eltérnek a valóságtól. De időről időre azért akad olyan legenda, amelynek a valóságban is létező nyomaira bukkannak a szakértők és tudósok. Most a LiveScience tudományos lap nyomán a 24.hu számolt be róla, hogy az Oxford Egyetemen őrzött, 650 éves, úgynevezett Gough-térképet vették vizsgálat alá, és a walesi mitológiából ismert, elveszett királyság, vagyis mai terminológiával élve, ország helyére bukkanhattak a szakértők.

A térképen ugyanis több szárazföld van.

A régi térképen a walesi Cardigan-öbölnél két, mára már nem létező sziget látszódik. A tudósok úgy gondolják, hogy ezek a Cantre’r Gwaelodhoz tartoztak, amely csupán a mitológiából ismert. A hagyomány pedig arról regél, hogy a két szigetet egyszer elnyelte a tenger. És nagyon úgy tűnik, hogy ez lehet az igazság is. A kutatók azt tervezik, hogy az öböl környékén, a víz alatt méréseket végeznek majd, hogy minél jobban feltérképezzék, mi rejlik a tenger fogságában.

Vannak, akik kételkednek a térkép hitelességében, a tudományos lap több kutatót is megkeresett ezzel kapcsolatban, és néhányan úgy vélekednek, hogy a térkép készítője nem ismerhette túl jól Wales földrajzát.

Cantre'r Gwaelodot amúgy a walesi Atlantisznak is hívják:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás