promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jégbe fagyott egy ember 5300 éve, most pedig megtalálták az Ausztriában ma élő leszármazottait
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ötzi halálát egy nyílvessző okozta, már ezt is tudjuk.

Ötzinek nevezték el azt a jégbe fagyott embert, akinek a maradványait 1991-ben találták meg Olaszország és Ausztria határán, 3210 méter magasan, egy olvadó gleccserben. Az Ötz-völgyi-Alpokból származó szenzációs lelet (innen az Ötzi név) máig tartogat meglepetéseket a kutatóknak.

A szerencsétlenül járt férfié a világ legrégebbi, teljes épségben megmaradt emberi holtteste. Az elhunytakor 45 éves lehetett, a korban átlagos testmagassággal és testsúllyal (158 cm, 50 kg) rendelkezett, és a halálát feltehetőleg egy nyílvesszőtől származó sérülés okozta.

Ötziről nemrég kiderítették a DNS-vizsgálatok segítségével, hogy jelenleg 19 férfi leszármazottja él Ausztriában. Az érintettek igen szerencsések, hiszen a legtöbb ember mindössze néhány generációig tudja visszavezetni a családfáját, nemhogy 5300 évre.

Amikor a fennmaradt testre rábukkantak német turisták, azt hitték, hogy legfeljebb az első világháborúra datálható tetemről van szó. Ennek a kiváló állapotnak köszönhető, hogy vérmintát tudtak venni belőle, és azonosítani tudták a ma élő rokonait.

A kutatóknak azt is sikerült kimutatniuk, hogy korai ősünk érelmeszesedésben, valamint laktóz-intoleranciában szenvedett, ráadásul Lyme-kóros lehetett, ami kullancscsípéssel terjed, de egy baktérium okozza.

Ötzi 19 mai leszármazottját – óriási meglepetésre – egyelőre nem értesítették a szenzációs felfedezésről, és az érintettek talán sohasem fogják azt megtudni. A szakemberek feltehetőleg szeretnék elkerülni az ezzel járó médiafelhajtást, esetleg az illetők megbélyegzését.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás