promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nyugtalanító dolgot fotózott a NASA az Antarktisz környékén, a hatalmas, szabályos élű test földönkívüli csatahajónak tűnhet
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A téglatest formájú képződmény egy óriási darab, nemrég leszakadt jéghegy.

A pólusokon lévő jégtakaró olvadása egyre drámaibb viszonyokat teremt majd a Földön. A tengerek, óceánok szintje megemelkedik, gyakoribbak lesznek a part menti pusztítások, ráadásul az áramlatok lelassulásával a klíma még kedvezőtlenebb irányba fog változni.

A NASA az űr kémlelése mellett fokozott figyelmet fordít az Északi- és Déli-sarkvidék aggasztó jelenségeire is. Így figyeltek fel arra a különös jégtáblára is, amelynek a szokatlan alakja még a szakembereket is meglepte.

A szóban forgó jégtömb ugyanis egy gigantikus asztallapra hasonlít, nemcsak a felszíne, de még az oldalai is szinte tökéletesen egyenesek, simák, vagyis a jéghegy egy szabályos téglatestre hasonlít.

A földönkívüliek álcázott csatahajóit alighanem így képzelik el a legtöbben, pedig valóban természeti képződményről van szó. A NASA az egyik kutató repülőgépéről készített róla fantasztikus felvételt, amely tényleg nem Photoshop eredménye.

A tömb a Larsen C selfjég közelében bukkant fel, amely még 2017 nyarán szakadt le az Antarktiszi-félszigetről. Az elnevezésből alighanem sejthető, hogy létezett egy Larsen A és Larsen B is, az előbbi 1995-ben, az utóbbi pedig 2002-ben esett szét.

Amilyen látványos, olyan szomorú események is ezek, hiszen a Föld aggasztó mértékű felmelegedésére utalnak. A NASA tudósa, Kelly Brunt szerint ez a téglatest forma kissé szokatlan, különösen úgy, hogy bő másfél kilométer kiterjedésű.

Bár a felszíne tökéletesen sima, az alja alighanem a jéghegyekre jellemzőbb alakot vesz fel. Érdekes, hogy a B-15 névre keresztelt, eddig legnagyobbként feljegyzett (295 kilométer hosszú és 37 kilométer széles) jéghegy szintén téglatest formát öltött.

A tökéletes élek arra utalnak, hogy ez a mostani képződmény nemrég szakadhatott le, ezért még nem tudott természetesebbnek tűnő alakot felvenni. Idővel a víz azonban majd erodálni fogja, és hamarosan már semmi különöset nem látunk benne.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás