promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták a bibliai Noé csontvázát? A rejtélyes férfi biztosan túlélt egy özönvizet
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A titokzatos személy 6500 éve élt az ősi Ur városa környékén.

A Biblia szerint Noé volt az az ember, akit Isten a családjával együtt megmenekített az egész emberiséget elpusztító vízözöntől. A férfi bárkát épített, amelyre minden állatból felvitt egy párat, így népesedhetett be újra a Föld élővilága.

A Teremtés könyve és az Újszövetség szerint Noé 950 évig élt, az utána következő nemzedékek viszont már nem kaptak ilyen hosszú életet az Úrtól. Érdekes, hogy az ősi sumer királylista a hajdani uralkodókat özönvíz előttiekre és utániakra osztotta, tehát lehet valami igazságmagja a régi mítosznak.

Így az sem csoda, hogy a kutatók nemrég rábukkantak egy 6500 éves csontvázra, amelynek egykori tulajdonosa biztosan túlélt egy nagy özönvizet. A szakemberek egymás közt csak Noénak nevezték el az illetőt, bár feltehetőleg nem sok köze van a bibliai személyhez.

Valójában nem is friss felfedezésről, sokkal inkább újrafelfedezésről van szó ebben az esetben, hiszen a philadelphiai Penn Museum munkatársai az intézmény alagsorából vették elő a különleges maradványokat, amelyek már 85 éve voltak ott bedobozolva, kis híján feledésre ítélve.

A csontváz a mai Irak területéről, az ősi Ur városa környékéről, az Eufrátesz alsó folyása mentéről került elő 1929-1930 körül. Philadelphiában csak egy egyszerű fadobozba zárták, azonosítószám és cédula nélkül, ezért kallódott mostanáig.

Egy árterületen, mintegy 15 méterrel a felszín alatt találtak rá közel egy évszázada a régészek. Ott összesen 48 sírra bukkantak rá a Krisztus előtti 4000 és 5500 közötti időszakból, ez pedig rendkívül ritka leletegyüttesnek számít, de a szakemberek – kissé érthetetlen módon – mégis csak ezt az egy csontvázat szállították el a helyszínről.

A 6500 éves fogak meglepően jó állapotban maradtak meg, így meg tudták állapítani, hogy egy legalább 50 éves férfihoz tartoztak. A magassága 173–178 centi lehetett, ami feltehetőleg termetesebbnek számított a korabeli átlagnál. A Noé becenevű illető maradványaira további vizsgálatok várnak, így alighanem még több mindent megtudhatnak az életkörülményeiről, étkezési szokásairól és más effélékről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás