promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális kinézetű szuperemberek maradványai kerültek elő az Indiai-óceán környékéről
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kinézetre a neandervölgyiekhez hasonlítottak.

A modern ember története a régmúltba vész, ám a bonyolult kirakósnak egyre több darabkáját képesek megtalálni és azonosítani a kutatók. A korai emberfélék közé tartoztak azok is, akiknek a maradványait a Srí Lanka-i Balangoda település környékén lelték meg.

A Balangoda-ember a negyedidőszakban élt, és anatómiailag sok hasonlóságot mutatott a modern emberrel. A legkorábbi bizonyítékok a létezésére mintegy 38 ezer évvel ezelőttről származnak.

Valóságos szuperemberek lehettek, legalábbis a kinézetük alapján: vastag, robusztus koponya, karakteres szemöldökcsont, lapos orr, erős állkapocs, rövid nyak és feltűnően nagy fogak jellemezték őket.

Nagyjából 7 ezer éve azon a vidéken számottevően csökkent a tenger szintje a klímaváltozásnak köszönhetően, ami megkönnyítette emberőseink ide-oda vándorlását. A Balangoda-emberek így meglehetősen összetett csoportját alkották az emberféléknek, amelyek Srí Lanka jelentős részét népesítették be.

Kinézetre erősen hasonlítottak a neandervölgyiekhez, és a 170 centijükkel alighanem fölé tornyosultak volna sok modern embernek is, legalábbis a napjainkban arra lakóknak mindenképp. A fennmaradt leletek alapján kiváló vadászok lehettek, a számbárszarvas agancsából készült tőr, valamint az elefántlábból faragott fejsze mindenképpen erre utalnak.

Minden bizonnyal ismerték a tüzet (de azért még sokszor nyersen ették a húst), sőt már a kutyát is háziasíthatták. Annak ellenére, hogy a településeik legalább 40 kilométerre helyezkedtek el a mai partoktól, még a tengerhez kapcsolható tárgyak (kagyló, cápafog) is előkerültek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás