promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Földnek jobb lenne a Hold nélkül? Érdekes elmélet látott napvilágot, talán érdemes lenne szétrobbantanunk a közeli égitestet
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A természeti csapások jelentős részétől megszabadulhatnánk.

A Hold csillagászati léptékben meglehetősen közel helyezkedik el a Földhöz, a 384 400 kilométeres távolság bagatellnek mondható, az űrhajósok néhány nap alatt bármikor át tudnak ruccanni a legközelebbi égitestre.

Éppen a közelség miatt a Hold rendkívül szorosan kötődik a bolygónkhoz, például az árapály-jelenséget is ez okozza, a tömegvonzása révén dagályhullámot hoz létre a Föld hozzá közelebb eső oldalán.

Ha bármi történne állandó kísérőnkkel, az alighanem súlyos kihatással lenne a földi életre is. Éppen ezért meglepő, hogy egy elvileg racionálisan gondolkodó professzor azt javasolta, hogy egyszerűen robbantsuk fel a Holdat, hiszen ezzel rengeteg problémánk megoldódna.

Az amerikai Alexander Abian matematikát tanított az Iowai Állami Egyetemen, és úgy gondolta, hogy a modern ipari korszak számos problémája, illetve a természeti katasztrófák egy része eltűnne, ha megszabadulnánk az égitesttől. A Hold okozza például a Föld enyhe ingadozását, ám ha ez nem lenne, akkor hőhullámok, hurrikánok, hóviharok nélkül élhetnénk az életünket.

A professzor szerint egy mély lyukat kellene ásnunk az égitestbe, aztán jól megtömni nukleáris fegyverekkel, végül pedig felrobbantani. Arra nem tért ki, hogy a szétrepülő darabok a Földbe csapódva esetlegesen az emberi civilizációt is kiirthatnák.

A NASA szerint a Hold nélküli Föld elmélete nem túl jó ötlet, mert az égitest egyfajta pajzsként is szolgál számunkra. Nemcsak a darabjai okozhatnának kárt tehát bennünk, hanem az űrből érkező veszélyes objektumok száma is jelentősen megnőne – és ezzel a kockázat is, hogy egyszer (például egy becsapódó aszteroida révén) a dinoszauruszok sorsára jutunk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás