promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megbotránkoztató dolgot tett Tutanhamon felfedezője a fáraó sírjával – csak most derült ki, a kutatók is elképedtek rajta
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Carter ünnepelt régésszé vált, de létezett egy sötét oldala is.

Howard Cartert ma a 20. század első fele egyik leghíresebb egyiptológusának tartjuk, pedig csak amatőr régész volt, ám ebben a minőségében is sikerült megtennie az évszázad felfedezését.

Ő volt az, aki felfedezte a Krisztus előtti 14. században élt Tutanhamon egyiptomi fáraó sírját, mégpedig kereken 100 évvel ezelőtt, 1922-ben, és ezzel örökre beírta nevét a történelembe. A részben megbolygatott sírban páratlan kincsleleteket talált, és ezzel hozzájárult a korszak jobb megismeréséhez is.

Arról kevesebb szó esik, hogy emberként milyen is volt Carter, pedig nem tekinthető makulátlannak. A híres sír feltárását sem a legszakszerűbben végezte, feltehetőleg még Tutanhamon egyik csontját is sikerült eltörnie, megnehezítve ezzel a későbbi vizsgálatokat.

Több ezer tárgyat hozott a felszínre, köztük rengeteg aranyat és ékszert, most pedig nagyon úgy tűnik, hogy a leletek egy részét aljas módon megdézsmálta. Az amatőr régész 1939-ben hunyt el, és eddig nem sokan gyanakodtak arra, hogy saját zsebre is dolgozhatott.

A nemrég előkerült új bizonyítékok fényében sajnos azt kell állítani róla, hogy műkincstolvaj is volt. Egy évtizedet töltött el az ásatással, így érthető, amiért elcsábult, és amint az egy eddig ismeretlen levélben olvasható,

a tízet nekik, egyet nekem elvet vallotta.

Ha ez valóban így van, akkor a Tutanhamon sírjában őrzött kincsek 10 százaléka ismeretlen maradt a nagyközönség számára, és feltehetőleg igen ritka és értékes darabok is voltak közöttük. A Cartert bemártó levelet egyébként csapatának egyik nagy tiszteletben álló tagja, Sir Alan Gardiner írta, így nincs okunk kételkedni az igazságtartalmában.

Az amatőr régész egy alkalommal egy amulettet küldött neki köszönetképpen, azt állítva, hogy az természetesen nem a fáraó frissen felfedezett sírjából származik. A későbbi vizsgálatok megállapították, hogy Carter hazudott, és még jó néhány kincsre tehette rá így a kezét.

A kortársai is gyanakodtak már rá, ám a szarkaságát akkor nem tudták rábizonyítani. Az ókori leletek zöme feltehetőleg az egyiptomi műkincspiacon kötött ki, az érte kapott pénz pedig Carter zsebébe vándorolt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás