promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ egyik legcukibb állatának kocka alakú az ürüléke, de vajon miért?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tudósok egy csoportja megfejtette a vombat ürülék mögött meghúzódó titkot, amit nem rég tettek közzé.

A tanulmány szerint az egyenetlen merevségű belek megpenészesítik a vombat-ürülék sarkait. Erre úgy jöttek rá, hogy a Tasmania Egyetem és a Természetvédelmi Társaság kutatói felboncolták az elpusztult vombatokat, amelyeket járművek ütöttek el és észrevették, hogy a lények belei izom- és szövetrétegeket tartalmaznak, két merev és két rugalmasabb területtel.

Miután létrehoztak egy matematikai modellt annak tanulmányozására, hogy ez a bél, hogyan tágulhat és húzódhat össze az emésztés során, a kutatók megállapították, hogy miután a széklet kiszáradt a rendkívül hosszú vombat vastagbélben (körülbelül 10 méter hosszú), a merev és rugalmas régiók párhuzamosan összehúzódnak a kakit egyedi formájába faragva.

Amikor az ember eszik, az élelmiszerek egy-két nap alatt áthaladnak a bélrendszeren. A vombat emésztési folyamata akár négyszer annyi ideig tart, hogy az összes lehetséges tápanyagot ki tudja vonni belőle. Hatékonyabban vonják ki a vizet a bélből, ezért a vombatok ürüléke harmadával szárazabb, mint az emberé.

A csupasz orrú vombatok arról híresek, hogy jellegzetes, kocka alakú kakikat hagynak maguk után. Ez egyedülálló az állatvilágban.

Ezeket az ürüléket élőhelyük környékének kiemelkedő pontjain helyezik el, például egy szikla vagy egy rönk köré, hogy kommunikáljanak egymással.

Kutatások szerint ezek a kockák a bél utolsó szakaszaiban képződnek – és végül bebizonyították, hogy egy kerek lyukon valóban át lehet préselni egy négyzet alakú ürüléket.

A kockaképzés segíthet megérteni a vombatok hidratáltsági állapotát, mivel ürülékük nedvesebb körülmények között kevésbé kocka alakú.

Most már értjük, hogyan keletkeznek ezek a kockák, de még sokat kell tanulni a vombatok viselkedéséről, hogy teljesen megértsük, miért fejlődött ki a bélrendszerük kockák előállítására.

Ha belegondolunk, a vombatok úgy fejlődtek ki, hogy sziklákra és rönkökre másznak fel, hogy megjelöljék a területet, és szükségük volt a széklet egy egyedi formájára, amely nem csúszik könnyen a földre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás