promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A híres tudós egész életében irtózott valamitől, ami végül a halálát okozta – előre látta a jövőt?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pitagorasznak furcsán alakult a viszonya a lóbabhoz.

Az ókori görög filozófus és matematikus, Pitagorasz (Püthagorasz) nevét elsősorban a geometria kapcsán ismerjük, de nem csupán a számokkal és alakzatokkal tudott ügyesen bánni, hanem egy jelentős követői tábort is kiépített magának.

A Krisztus előtti 6. században élt tudós-gondolkodó Szamosz szigetén született, de eljutott Egyiptomba is, ahol alighanem idegen vallásokkal és titkos tanításokkal is megismerkedett. Életének egyik nagy rejtélye, hogy rettegett az egyszerű lóbabtól, amely talán a halálával is kapcsolatba hozható.

Pitagorasz a tanítványainak az önmegtartóztatást hirdette, és mivel ő maga elszánt aszkéta volt, ráadásul vegetáriánus, a követőitől is ezt várta el. A növények terén csupán a lóbabtól kellett tartózkodniuk, ami egyszerre tűnik viccesnek, ironikusnak és őrültnek.

A görög filozófus testvérisége ennél furcsább dolgokat is tett, például nem járhattak a közutakon, nem süthettek kenyeret, tiltva volt a fehér ruházat, valamint a szex, és – ez különösen fontos – először mindig a jobb sarujukat kellett felvenniük, és csak utána a balt.

Mivel hittek a lélekvándorlásban, érthető, hogy kerülték a húst – de vajon mi bajuk volt a lóbabbal? Nos, Pitagorasz egy alkalommal babot vetett a földbe, hagyta pár hétig fejlődni őket, majd kihúzta az egyiket. Alaposan szemrevételezés után úgy gondolta, hogy a növényke nagyon hasonlít az emberi magzatra, ezért a megevése kannibalizmus volna, mivel a halottak lelke lakozhat a lóbabban.

A legenda szerint a tudós-filozófus egyszer időt szakított arra is, hogy egy ökörnek elmagyarázza, miért nem szabad soha többé lóbabot ennie. A többiek persze megkérdőjelezték a férfi épelméjűségét, de az ökör onnantól kezdve valóban nem evett több lóbabot, és igen szép kort ért meg.

Pitagorasz és követői bizonyos források szerint azért kerülték a babot, mert az puffadást, gázosodást okoz, és ezzel eltereli a figyelmet a gondolkodás, filozofálás értékes tevékenységéről. A bab kerülésével az alvás is nyugodtabb, elkerülhetők a nyomasztó álmok.

Pitagorasz halálát végül részben a saját filozófiája okozta. Idővel nem nézték jó szemmel a tevékenykedését, ezért Metapontumba száműzték, a tanítványai közül pedig jó néhányat lemészároltak. A legenda szerint neki magának sem sikerült elmenekülnie, mert futás közben útjába akadt egy babföld, amit ő nem akart eltaposni, így végül az üldözői megölték.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás