promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Borzasztó dolog történik a méhekkel 42 fok fölötti hőségben, Einsteinnek alighanem igaza lesz
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az extrém hőség riasztó következményekkel jár a szorgos rovaroknál.

A 20. század talán legnagyobb zsenijének, Albert Einsteinnek tulajdonítják azt a mondást, miszerint ha a méhek kipusztulnak, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl. Lehet, hogy éppen ennek a rémisztő folyamatnak az elején tartunk.

Az Egyesült Királyságot soha nem tapasztalt forróság és szárazság sújtja ezen a nyáron, a vonatsínek nemcsak elgörbülnek, de ki is gyulladnak az elképesztő meleg hatására. A kutatók emellett egy riasztó természeti jelenségre lettek figyelmesek: 42 fok fölötti hőségben a hím méhek (vagyis herék) egyszerűen „szétpukkannak”.

Ezek a hímnemű egyedek a szorgalmas rovarcsaládok szégyenfoltjainak számítanak, hiszen eszük ágában sincs virágport és nektárt gyűjtögetni, sőt a dolgozók etetik őket. A lusta herék 38 nap után ivaréretté válnak, aztán bevetésre indulnak. A levegőben, néhány másodperc alatt termékenyítik meg a méhanyákat, de közben az ivarszervük beleszakad a nőstények fullánktokjába, ami az azonnali pusztulásukat okozza.

Az angliai példák alapján viszont úgy tűnik, hogy az extrém meleg hatására „spontán ejakulálnak”, és ezzel a saját végzetüket okozzák, anélkül, hogy a küldetésüket – vagyis az utódnemzést – beteljesítették volna.

Ez egy külső szemlélő számára úgy tűnik, mintha a rovarok egyszerűen szétrobbannának a forróságban, ám a valóság még ennél is szörnyűbb. A méhek 35 fokos testhőmérséklet mellett érzik magukat a legjobban, ha azonban elérik a 42 fokot, akkor a felük már 6 órán belül elpusztul.

A jelenségre tavaly figyeltek fel először a Kanadához tartozó Brit Kolumbiában, de aztán máshol is adódott erre példa. A méhészek kénytelenek voltak polisztirol védőburkolattal ellátni a kaptárakat, és ez a szigetelőanyag nagyjából 3,5 fokkal hűtötte vissza a méhek lakhelyét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás