promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudtad, hogy az ABC hatodik karaktere nélkül nem tudnál életben maradni?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az orvosok körében vita folyik arról, hogy melyik vitamin a legfontosabb a szervezet számára. Az általános konszenzus szerint vagy B12-vitaminról vagy D-vitaminról van szó. Bár mindkettő megérdemli, hogy az élmezőnyben legyen, a D-vitaminnak adjuk az első helyet, mivel túl sok embernek van belőle hiánya.

A felesleges vitaminok bevitele a legjobb esetben is haszontalan, a legrosszabb esetben pedig káros, de a tanulmányok szerint a legtöbb ember D-vitamin-hiányban szenved.

Mi az a D-vitamin?

A D-vitamint „napfény-vitaminnak" nevezik, mivel a szervezet a napfény hatására állítja elő. A D-vitaminnak számos fontos funkciója van, amelyek közül a legfontosabb a kalcium és a foszfor felszívódása. D-vitamin nélkül a szervezet nem szívja fel a többi létfontosságú vitamint, amelynek hiánya a gyermekek csontjainak és fogainak lágyulását, illetve felnőttkorban csontritkulást eredményez.

A D-vitamin kulcsfontosságú a csontok növekedésében és egyes vastagbélfunkciókban; valamint a szív, az izom- és idegrendszerben betöltött szerepe miatt. Ezenkívül támogatja az immunrendszer megfelelő működését, és esetleg segíthet megelőzni a rákot.

Miért szenved ennyi ember D-vitamin-hiányban?

Nagyon nehéz a megfelelő mennyiségű D-vitamint az elfogyasztott élelmiszerekből egyedül bevinni. Leginkább zsíros halakban és tejtermékekben található. A D-vitamin beszerzésének legjobb módja továbbra is a napozás, amire valójában nincs is szükség.

Már heti 3 nap 15–20 perc napozás is elegendő ahhoz, hogy szervezetünk elő tudja állítani a szükséges mennyiségű D-vitamint.

A D-vitamin-hiány tünetei

A D-vitamin-hiánynak van néhány felismerhető tünete. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, kérje meg kezelőorvosát, hogy a következő vérvizsgálatkor végezzen D-vitamin-vizsgálatot is.

  • Fájó csontok vagy ízületek
  • Fertőzés vagy betegség
  • Izomgyengeség
  • Alacsony energia vagy fáradtság
  • Depresszió
  • Állandó légzési problémák

Sokszor a tüneteket figyelmen kívül hagyják vagy más betegségnek tulajdonítják.

A D-vitamin receptorai gyakorlatilag minden szervben megtalálhatóak.

A D-vitamin szintje közvetlenül befolyásolja, hogy a szervezet milyen hatékonyan tud számos egyéb folyamatot végrehajtani, és mennyire jól veszi fel a többi vitamint.

Alapvetően kéz a kézben működik a kalcium felszívódásával, és szükséges a normál csontnövekedéshez. Sokan nem is tudják, hogy D-vitamin hiányban szenvednek, és hogy erre a vitaminra van a legnagyobb szüksége az emberi szervezetnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás