promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális mutáns állatot találtak csernobilban, még videó is készült róla? Elképesztő sztorit cáfolt az egyik legnagyobb amerikai tényfeltáró oldal
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Döbbenetes, hogy vágtak hozzá egy sztorihoz egy oda nem illő képet.​

Manapság az internet tele van átverésekkel, álhírekkel, szenzációhajhász címekkel és történetekkel is. Persze vannak mértékek is, mivel rengetegszer megesik, hogy a cím maga kissé kattintásvadász, ám a sztori végül kiderül benne, és minden helyrebillen, ahogy az a világon létezik. Ám sokszor az is megesik, hogy a szándékosan kattintásvadász cím mellé egy olyan cikk jön, amelyben csak megerősítik azt, amit a címben csak pedzegettek.

És olyan is van, amikor egy jó sztorit oda nem illő képekkel illusztrálnak, oda nem illő képpel próbálnak minél több embert rávenni a kattintásra.

A Snopes egy amerikai tényfeltáró oldal, amely pontosan az utóbbi két esethez hasonló történeteknek szeretne a mélyére ásni, és nemcsak azt mondják el nekünk, hogy igaz-e, valós-e az adott cikk vagy fotó, hanem azt is, hogy milyen forrásokból válogatták össze az össze nem illő elemeket, mi lehetett az processzus eredője, és hogy mi a valóság.

Most például annak a cikknek az egyik közösségi oldalra felkerült reklámjában jelent meg egy nagyon furcsa, mutánsnak tűnő állat, amely a csernobili zónában, az atomkatasztrófa helyszínén élő állatokról számolt be.

A cikk reklámjához (behúzó képéhez) egy szerencsétlen sorsú medvéről válogattak be képeket, ám a későbbiekben nem jelenik meg már az anyagban ez a kép. A Snopes egyéb források mellett beszámolt arról is, hogy a medve tényleg élt, 2009-ben a BBC is beszámolt az eseményről, a lipcsei állatkertben élő három medvének ugyanis valamilyen okból kifolyólag kihullott a szőre. A kutatók sem tudták, hogy pontosan miért történhetett mindez. Csupán feltételezéseik voltak, hogy valószínűleg az idegen klíma lehet az oka, hiszen Dél-Amerikából, Peruból, Ecuadorból és Bolíviából érkeztek Európába az állatok.

Az állatról IDE kattintva nézhető meg videó is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás