promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA végre megmutatta: az emberiség olyat láthatott, amire valószínűleg nem voltunk felkészülve – új korszak kezdődik a csillagászatban
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A James Webb Űrteleszkóp első fotóiról már hetek óta cikkeznek, most végre megmutatták azt, amire nehezen lehet felkészülni.

A NASA-nak a Perseverance és a Curiosity marsjárók mellett a legnépszerűbb csúcstechnológiai vívmánya valószínűleg a James Webb Űrteleszkóp, amely olyan elképesztő messzire lát el élesen az univerzumban, mint elődei közül még senki. Már hetekkel ezelőtt elkezdődött az első képeinek a beharangozója, sőt, napokkal ezelőtt még a NASA több szakértője is megszólalt azok közül, akik látták az első fotókat. Ők nagy csodálattal és a meghatottságtól átitatva beszéltek a tudomány új felfedezéséről.

Maga az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Joe Biden mutatta be az első képeket.

A NASA bemutatója azonban most kedden vesz majd igazi lendületetet, hiszen még több kép kerül majd a nyilvánosság elé. De az első szélesvásznú, színes fotót már publikálták, méghozzá magyar idő szerint negyed egykor. Minden bizonnyal ez a 21. század egyik legfontosabb tudományos bemutatója egyelőre, a csillagászat új korszakát nyithatja meg. 

Az első fotó amúgy valami elképesztő messzeségbe látott el, a 4,6 milliárd fényévre lévő SMACS 0723 galaxishalmazt ábrázolja, úgy, ahogy a korábbi eszközeinkkel még sosem láthattuk. A képen az univerzum olyan mélyét láthatjuk, amelyet így még nem csodálhattunk meg sosem.

Ez egy óriási nagy galaxishalmaz, a képen még halványan 13-14 milliárd fényév távolságra lévő objektumok is láthatók. A nagy felbontású fotót a maga valójában ITT lehet elérni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás