promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kossuth Lajost a magukénak vallják a szlovákok, még ha a saját fészkébe piszkított is
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A híres államférfi családja valóban felvidéki származású.

Kevés olyan ikonikus alakja van a magyar történelemnek, mint Kossuth Lajos. Az 1802-ben Monokon született államférfi elévülhetetlen érdemeket szerzett az 1848–49-es forradalom és szabadságharc irányításában, amely Habsburg-ellenes felkelésként ugyan elbukott, mégsem volt eredménytelen, hiszen jelentős társadalmi változásokat idézett elő Magyarországon.

Egy hasonlóan karakteres történelmi személyiség, Hunyadi Mátyás kapcsán alkalmanként felteszik a kissé provokatív kérdést, hogy igazságos királyunk mennyiben volt része a román történelemnek. Kossuth kapcsán ilyen felvetést eddig nem hallhattunk, de Demmel József történész nemrég érdekes cikket írt a Napunk című online lap részére, amelyben az államférfi szlovákságát próbálja körüljárni.

Kossuth családja Kossuthfalváról származik, ez ma a Zsolnához közeli Turócszentmárton része. Az ősi fészek neve a szláv košut (vagyis kecskebak) főnévből származtatható, de akár a magyar kos szóból is eredhet.

Nagy politikusunk felmenői már birtoktalan köznemesek voltak, és úgy kerültek Monokra, hogy az apa, Kossuth László ott lett uradalmi ügyész a grófi Andrássy családnál. Egy eperjesi eredetű nőt vett el feleségül, vagyis Kossuth mindkét szülője valóban erősen kötődött a mai Szlovákia területéhez.

Demmel József történész szerint Kossuth ma Szlovákiában az egyik legismertebb magyar történelmi személyiség, akit szlovák származásúnak tartanak, mivel azonban „elárulta” nemzetét, ezért legalábbis kétes a megítélése.

„Ahogy Jozef Miloslav Hurban keresetlen szavakkal megfogalmazta, Košut az a madár, amelyik saját szlovák fészkébe a legnagyobbat piszkította”

– olvasható a meghökkentő kijelentés a Napunkban megjelent írásban. A család a rossz hírnevét elsősorban annak köszönhette, hogy tagjai közül többen elhagyták az ősi földet, de ezt azért tették, mert másképp nem tudtak volna megélni az elaprózódott birtokokból.

Ki erre, ki arra vetődött, sokan hivatalnokként vagy jogászként próbáltak szerencsét, az elvándorlás pedig nyelvváltással is együtt járt. Az apa, Kossuth László anyanyelve szinte még bizonyosan a szlovák volt, ehhez képest a fiú már „echte” magyarnak számított, aki igen mostohán bánt a kisebbségekkel, a forradalom és szabadságharc idején a románokkal és szerbekkel is összerúgta a port. A felkelés elbukásának egyik oka éppen az a szűklátókörűség volt, amely kevésbé törődött a birodalmon belüli kisebbség igényeivel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás