promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dolgot rögzített a kamera a Marson, a NASA pedig képeket is közölt minderről
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA szinte minden nap közöl már valami érdekességet a vörös bolygóról.

A NASA az elmúlt években óriási feladatba vágta a fejszéjét, és részben a végcélja a Perseverance és a Curiosity marsjárók küldetésének az is, hogy végre megtudhassuk, volt-e élet a vörös bolygón, illetve az is, hogy mikor változott meg a bolygó, mikor kezdődött a kiszáradása. Az űrhajózási hivatal eközben elképesztően sok édekes felvételt tár a nyilvánosság elé, sokszor pedig még az is megesik, hogy bizony ezek a képek és fotók kiindulópontjai lesznek globális összeesküvés-elméleteknek, amelyek arra szeretnének nagyon hamar bizonyítékot találni, hogy bizony éltek egykor földönkívüliek a vörös bolygón.

Ám a szakértők és a NASA tudósai mindig tudtak természetes magyarázatot találni a képeken látottakra.

És ezek a tudományos magyarázatok a legtöbbször még sokkal izgalmasabbak is, mint a a konteógyanús megszólalások a témával kapcsolatban. Most a Mars Reconnaissance Orbiter elnevezésű szondája fedezett fel valami egészen egyedülállót.

Méhsejtszerű képződményeket fotózott a kamerája, ám ezek csak látszatra és a földi léptékben hasonlítanak a méhsejtekre. A tudományos ismeretterjesztő lap, az IFLScience beszámolója nyomán írja a HVG, hogy ezek a sokszögek annak köszönhetően jöttek létre, hogy a marsi tavasz során a vízjég és a szén-dioxid szezonálisan váltják egymást. A vízjég, miután megfagy, majd felolvad, ilyen mintákat hagy a felszínen.

Érdekesség, hogy a Marson az ócánok hiányában és a vékony légkör következtében a sarkkörökön megfagy a szén-dioxid. Tavasszal a jég szilárd halmazállapotúból rögtön gőzzé alakul, ez a folyamat pedig alulról tart felfelé.

Pontosan így néz ki:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás