promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A bioetanol zsákutca, az elektromos autó önbecsapás, az emberi civilizációra 20 éven belül katasztrófa vár
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy magyar tudós beszélt kijózanító őszinteséggel a Föld jövőjéről.

A közvélemény tekintélyes része úgy gondolja, hogy a globális járványok, a klímaváltozás, az itt-ott alkalmanként kirobbanó lokális háborúk és a rendszeresen visszatérő gazdasági válságok ellenére az emberiség előtt fényes jövő áll.

Mindezt a politika is szereti megerősíteni, velük ellentétben viszont a tudós társadalom egyre több tagja próbál világosabb és reálisabb képet festeni az emberek számára, nem kecsegtetve őket felesleges reményekkel. Kijózanító interjút közölt a napokban Gelencsér András vegyész-légkörkutatóval a 24.hu is ebben a témában.

A veszprémi Pannon Egyetem rektora pedig nem fukarkodott a döbbenetes kijelentésekkel. Véleménye szerint alapvető gond, hogy az emberiség lényegében egyik válságot sem oldotta meg eddig (migráció, terrorizmus, klímaprobléma, járványok), csupán az egymás után érkező csapások írják felül az előzőeket, és ezáltal a régiek már kevésbé lesznek fontosak a köztudatban.

A rendszer nem fenntartható, nem lehet a végtelenségig bővüléssel kalkulálni, mert a bolygónk nyersanyagforrásai végesek. Például fogytán van a homok, így nem lesz elég az épületek, ipari létesítmények, utak létrehozásához. A szél koptatta, legömbölyített szaharai homok erre nem megfelelő, mert csak a víz koptatta folyami homok szemcséinek olyan az alakja, hogy a betonnak megfelelő szilárdságot biztosítson. Ha nem tudunk gyárakat építeni, akkor a termelés is akadozni fog.

„El kell, hogy oszlassak egy mítoszt: megújuló energiaforrás nincs. Persze, a primer energiaforrás maga megújuló, mert a szél fúj, a nap süt. De a napból nem a számunkra hasznos formájú energia jön, azt át kell alakítanunk. A busmanoknak megfelel a nap úgy, ahogy van, de nekik nem kell áramot termelni; valóban fenntartható módon élnek, vadásznak, meg gyűjtögetnek, és elvannak azzal az energiával, ami a napból érkezik: a növények hasznosítják, ők meg begyűjtik. De nem tud és nem is akar visszatérni ehhez az életformához közel nyolcmilliárd ember”

– mutatott rá egy újabb fontos tényezőre Gelencsér András, aki szerint az elektromos járművekkel is csak becsapjuk magunkat. Pazaroljuk általuk az erőforrásainkat, hiszen a 800 kilós akkumulátorokban nagyrészt kihasználatlanul várakozik a lítium, a kobalt, és más kimerülőfélben lévő kémiai elemek. Ha a század közepére mindenki átállna az elektromos autókra, akkor ezek a készletek gyakorlatilag el is fogynának.

A rektor szerint a bioetanol-tartalmú benzin is tévút, mivel a bioetanol előállításának majdnem akkora az ökológiai lábnyoma, mint a kőolaj-finomításnak. Az alapanyagként szolgáló növények megtermeléséhez kizsigereljük a talajt, rengeteg műtrágyát használunk fel, a környezetszennyező traktorokról már nem is beszélve.

„A bioetanol zsákutca”

– ábrándított ki mindenkit a magyar kutató. Véleménye szerint 20 éven belül katasztrófa várható a társadalmunkban, kifogyunk a nyersanyagokból, legkésőbb 2040-ig véget ér a féktelen növekedés és jólét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás