promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Atlantiszt nem is jó helyen kerestük eddig? Valami nagyon különös dolgot találtak az angol partoknál
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem újdonság, hogy a tenger a part mentén is óriási pusztításra képes.

A legendás Atlantisz valamikori létezéséről az ókori görög filozófus Platóntól tudunk, aki a Krisztus előtti 4-5. században élt. Ő mesélt arról a rejtélyes szigetről vagy kontinensről, amely egy igen fejlett civilizációnak adott otthont, ám szinte egyik napról a másikra – talán egy súlyos természeti katasztrófa következtében – megsemmisült.

A legtöbben a görög Szantorini vulkanikus szigetcsoportját azonosítják a hajdani Atlantisszal, mivel az Platón szerint Herkules oszlopain (vagyis a Gibraltári-szoroson) túl helyezkedett el. De mi van, ha mindeddig rosszul értelmeztük az ókori filozófus szavait?

A Brit-sziget partjainál létezett egy város, amelyet 650 éve nyelt el a tenger, most azonban ismét rábukkantak a kutatók. A Ravenser Odd nevű település felfedezése a helyi szakemberek szerint az ókori Pompeji feltárásához hasonló jelentőségű lehet.

Néhányan azt is megkockáztatták, hogy talán az ókori Atlantisz is ezen a környéken lehetett, hiszen ha az 1362-ban az Északi-tengerbe veszett Ravenser Odd így el tudott tűnni évszázadokra, akkor a legendás civilizációval is megtörténhetett hasonló eset.

A brit települést már eddig is Yorkshire Atlantiszának becézték, és egykor jelentős kikötője volt az áruszállító és halászhajóknak. A szigetország keleti részén, a 62 kilométer hosszú Humber folyótorkolat bejáratánál feküdt, vagyis remek helyen ahhoz, hogy onnan mélyen a szárazföld belsejébe is el lehessen jutni.

Ma már azonban a víz mélyén fekszik, nagyjából másfél kilométerre a yorkshire-i partoktól. A közelmúltban felfedezett faragott kövek és különböző épületmaradványok pedig arra utalnak, hogy valóban megtalálhatták az elveszett települést, amelynek pontos helyzetéről eddig csak elképzelések voltak.

A kutatásokban részt vevő Phil Mathison 25 évet áldozott az életéből Ravenser Odd megkeresésére. Most úgy látja, hogy még júniusban eldől, tényleg a titokzatos város nyomát találták-e meg. Az 1235-ben alapított település bő egy évszázadig létezett, és még William Shakespeare is említést tett róla két drámájában. A tenger már korábban is erodálta a területét, végül egy 1362-es óriási áradás végképp elmosta a föld felszínéről.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás