promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási veszélyben lehet a Facebook-profilod – erre mindenképpen figyelned kell, ha nem akarod, hogy feltörjék
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha úgy érezzük, hogy mindent tudunk az adathalászatról, még akkor sem árt néha megváltoztatni a jelszavunkat.

A digitális világban mindig résen kell lenni, de alapvető szabály, hogy ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek. A hackerek rengeteg átverést alkalmaznak, hogy megszerezzék tőlünk ezeket, és visszaéljenek vele.

Arra is érdemes figyelni, hogy soha ne nyissunk meg olyan fájlmellékleteket, amelyeket nem várt, vagy amelyeket ismeretlen személyektől kaptunk. Még Messengerben is érdemes rákérdezni a saját ismerősünknél, ha gyanús linket küldött nekünk, mivel lehet nem ő volt.

Lehet valóban csak egy vicces kép vagy videó van mögötte, amihez nem akart még kommentárt fűzni, de akkor is érdemes rákérdezni, hogy ő küldte-e vagy valaki esetleg bejutott a Facebook-profiljába.

Most egy New York-i kiberbiztonsági vállalat, a PIXM szakemberei nagy felfedezést tettek, ami igazán elrettentő. Állítólag körülbelül 8,5 millió Facebook-profil fölött vehették át az irányítást hackerek – számolt be róla a Leet a Bleeping Computer cikke alapján.

Hozzátették, hogy a támadások fő színtere a Facebook Messenger volt, ahol különböző linkekkel irányították az embereket az adathalász oldalakra. Ahogyan a hackerek egyre több Facebook-fiókot loptak el, automatizált eszközökkel további adathalász linkeket küldtek a feltört fiókok ismerőseinek, ezzel is jelentősen kiszélesítve az áldozatok listáját.

A linkeket nyilvánosan elérhető URL-generáló szolgáltatásokkal hozták létre, ezért nem tudta kiszűrni az egészet a Facebook.

A netezők többsége természetesen már azonnal érzékeli, ha adathalászattal próbálják átverni. Ezzel olyanokat sikerült inkább behúzni a csőbe, mint mondjuk az idősebb korosztály, akik szívesen megadják minden személy adatukat, ha részt vehetnek például egy nyereményjátékban.

A Facebookon pedig akkor is érdemes használni a kétfaktoros-hitelesítést, ha tapasztalt netezők vagyunk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás