promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rábukkantak annak a sírjára, aki egy egyiptomi fáraó titkos iratait őrizte – hatalmas leleplezések várhatók?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 4300 éve elhunyt illetőt kapkodva temették el.

Az ókori Egyiptom sok ezer éves történelme tele van olyan rejtélyekkel, amelyeket megfelelő mennyiségű adatok, források hiányában valószínűleg sohasem fogunk megfejteni. Ezek közé tartozik egy friss régészeti felfedezés is.

A szakemberek kiástak egy 4300 éves sírkamrát, amely meglehetősen befejezetlennek tűnik, mintha sietve temettek volna el benne valakit. Pedig az illető fontos embernek számított, Mehtjetju a fáraó titkos iratainak őrzőjeként teljesített szolgálatot.

Feltűnő, hogy a sírkamra falain csak hevenyészett, odavetett rajzok találhatók, a kivésésük és színezésük elmaradt. A feltárást végző lengyel régészek csak onnan tudják, mi lehetett Mehtjetju foglalkozása, hogy néhány erre vonatkozó hieroglifát szerencsére megtaláltak.

A férfi nemcsak „titkár”, de pap és a királyi birtok felügyelője is volt. A sírját Dzsószer fáraó híres lépcsős piramisa mellett találták meg, és nagyjából a VI. dinasztia idejére (Kr. e. 2300-ra) teszik a keletkezési idejét.

Az az érdekes az egész leletben, hogy Mehtjetjunak elvileg lett volna pénze ahhoz, hogy méltó és díszes sírhelyet készíttessen magának. A kor szokása szerint minderről persze jó előre gondoskodnia kellett volna, viszont az, hogy ezt nem tette meg, arra utal, hogy váratlanul és idejekorán hunyhatott el.

A félkész rajzok egyébként magas színvonalúak, vetekednek a szintén a közelben nyugvó, és Mehtjetjuval feltehetőleg egy időben elhunyt Merefnebef vezírével. Bár a teljes feltárást még nem végezték el, a szakemberek úgy gondolják, hogy a néhai „titkár” maradványai ott lesznek a kamrában, és választ adnak majd a nyitva maradt kérdésekre.

 [[twitter1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás