promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Irtózatos, kontinensnyi méretű „dolog” bugyog a Föld mélyében – a szakértők is tanácstalanok
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Talán abból az időből származik, amikor a Föld összeütközött egy titokzatos kőzetbolygóval.

A tudósok nemrég alaposan meglepődtek a Föld mélyének tanulmányozása közben. Odalent ugyanis valami irtózatos, kontinensnyi méretű „dolog” bugyog, és egyelőre fogalmuk sincs, mire véljék a dolgot.

Rögtön két ilyen zavarba ejtő képződményt is sikerült detektálniuk, és most azon morfondíroznak, hogy jelenthetnek-e bármiféle veszélyt a felszíni élővilágra. A „valamik” az ultraalacsony sebességű zónákban helyezkednek el, nagyjából 3000 kilométeres mélységben „vergődnek” csapdájukban.

A kutatóknak valójában már évtizedek óta vannak sejtéseik ezekről, de csak most sikerült alaposabban feltérképezni őket. Nagy valószínűséggel a Holdat kialakító esemény hozhatta létre ezeket a különös dolgokat, amelyek nemcsak földrész méretűek, de 100-szor magasabbak a Mount Everestnél.

A korábban készült képek szemcsések, illetve elmosódottak voltak, ezért nehezen lehetett tanulmányozni általuk az ultraalacsony sebességű zónákat. Egy újfajta 3D-eljárás azonban már világosabban feltárja ezeknek a komplex képződményeknek a belső struktúráját.

Mint kiderült, a Hawaii alatt lévő rétegekben feltehetőleg sokkal több a vas, mint a környező sziklákban. Ez arra utalhat, hogy a bolygónk magjából fém szivárgott a felsőbb rétegekbe, valamint a Föld kialakulásának, legkorábbi történetének időszakában.

Egyelőre korai lenne találgatni arról, mi okozhatta a vas felszivárgását, de az is elképzelhető, hogy a hatalmas bugyogások még a Theia maradványai lehetnek. Ez a szakértők szerint egy olyan ősi kőzetbolygó volt, amely nagyjából 4,5 milliárd éve instabillá vált, és emiatt összeütközött a Földdel, kiszakítva belőle egy részt, az így keletkező törmelékgyűrűből pedig létrejött a Hold.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás