promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem hiába félünk péntek 13-tól, ekkor csapódik majd a Földbe a végzet hírnöke?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

2029-ben szörnyű esemény történhet az elátkozott napon.

Amióta ismertté vált, hogy a dinoszauruszok egy szempillantás alatt kipusztultak egy kisbolygó-becsapódástól, az emberiség folyamatosan attól retteg, hogy rá is ez a sors várhat. Már meg is van a végzet hírnöke, vagy inkább a „gyilkos fegyver”: az Apophis nevű földsúroló aszteroida.

Az égitest az egyiptomi mitológia egyik félelmetes alakjáról, a pusztítás, a sötétség és a káosz megtestesítőjéről kapta nevét. Nem is csoda, hiszen az először 2004 MN4 névre keresztelt (azaz 2004-ben felfedezett) kisbolygó 2,7 százalékos eséllyel fog a Földnek ütközni egy évtizeden belül.

Az Apophis pedig itt kapcsolódik egy régi babonához, hiszen az égitest becsapódása akár 2029. április 13-án is megtörténhet, amikor alig 30 ezer kilométerre halad el a bolygónk mellett. Április 13-a pedig akkor éppen péntekre esik.

Lényegében fogalmunk sincs, miért tartunk ennyire ettől a dátumtól, de lehet, hogy pontosan az előttünk álló, még be nem következett események miatt. A legelterjedtebb nézet szerint Krisztusig kell visszamennünk, ha a babona eredetét kutatjuk, a Megváltót ugyanis pénteken feszítették keresztre, és vele együtt 13-an vettek részt az utolsó vacsorán.

Népszerű az a legenda is, amely a templomosokhoz kapcsolódik. A túlságosan is befolyásossá vált rend elleni leszámolás 1307. október 13-án (pénteken) kezdődött, mégpedig Szép Fülöp francia király és V. Kelemen pápa parancsára, akik meglepően könnyen szétzilálták a harcos szerzetes-lovagok jól kiépített rendszerét.

Ami az Apophis kisbolygót illeti, annak szélességét 320 méterre becsülik, vagyis elegendő lehet egy újabb világkatasztrófa előidézéséhez. Csak emlékeztetőül: a mai Yucatán-félsziget közelében 65,5 millió éve becsapódott, és a dinók kihalását okozó kisbolygó legalább 10 kilométer átmérőjű volt.

„Nem kell túlzottan aggódnunk, de a becsapódás esélyének mértéke kissé riasztó”

– próbál megnyugtatni mindenkit Paul Chodas, a NASA egyik szakembere. Az Apophis egyébként Európából, Ázsiából és Afrikából is látható lesz majd, utána pedig 1000 évig nem fordul elő hasonló eset a bolygónk életében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás