promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mindössze egy szavazaton múlt 200 éve, hogy nem a német lett az USA hivatalos nyelve?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az erről szóló legenda régóta él, ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

A legenda úgy tartja, hogy a 18. század legvégén nem sok hiányzott ahhoz, hogy a frissen létrejött Amerikai Egyesült Államoknak ne az angol, hanem a német legyen a hivatalos nyelve. Az ügy kulcsfigurája egy bizonyos Frederick Muhlenberg volt, az USA Kongresszusának első képviselőházi elnöke.

A politikus – mint arra a nevéből sokan talán tévesen következtethetnek – nem Németországban, hanem Pennsylvania államban látta meg a napvilágot. Az édesapja viszont németországi bevándorló volt, így Muhlenberg valóban kötődött a jó öreg Európához.

A közhiedelem szerint mégis az ő egyetlen szavazatán múlt, hogy ne a német váljon hivatalos nyelvvé az Egyesült Államokban, ám a történet nem ennyire egyszerű. Valójában a meghökkentő sztori több változatban is létezik, így ideje rendet tenni ebben a kérdésben.

Érdemes azzal kezdeni, hogy az USA-nak ma sincs hivatalos nyelve. Egykori brit gyarmatként egyértelmű volt, hogy az állampolgárok többsége az angolt használja, és bizonyos államok el is fogadták azt hivatalos nyelvként, de szövetségi szinten ez nem következett be.

Az egyik legelterjedtebb legenda szerint 1794-ben a képviselőházban valóban sor került szavazásra egy nyelvi kérdésben, amikor német bevándorlók bizonyos törvényeknek a saját nyelvükre lefordítását kérelmezték. A petíciót megtárgyalta a képviselőház, ám végül nem került sor semmiféle intézkedésre.

Annyiban maradtak, hogy a témát félretennék, és később ismét újragondolnák, ám az erről való szavazás 42:41 arányban elbukott, vagyis a kérdés örökre lekerült a napirendről. Mivel a jegyzőkönyvből kiderül, hogy a német gyökerű Muhlenberg nemmel szavazott, ezért született meg a legenda, hogy valóban rajta dőlt el a dolog – de csak a kérdés megtárgyalása, és nem a hivatalos nyelvvé válás kérdése.

„Minél hamarabb amerikaiakká válnak a németek, annál jobb lesz”

– nyilatkozta maga a politikus, aki ezek szerint nem volt túl jó véleménnyel apja honfitársairól. A mítosz tehát nem bizonyult igaznak, ám a két világháború között a nácik is gyakran felemlegették, és valószínűleg ezért él még ma is a köztudatban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás