promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
6000 éve a Földön élt egy titokzatos ember, Magyarországon is sokaknak ő az őse - lehet, hogy pont a tiéd is? Most megtudhatod
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatók és a tudomány tényleg nagyon érdekes eredményre jutott.

Valószínűleg sokunkat érdekel itt Magyarországon is, hogy vajon mi okozhatja azt, hogy valakinek milyen színű szeme lesz, vajon mitől lesz egyeseknek különleges, azaz kék, míg sokaknak barna szemük. Szakértők most a kék szem eredetére jutott, az eredmény pedig tényleg nagyon izgalmas, szinte megdöbbentően hat majd a végeredmény.

Mivelhogy.

A kék szemű embereknek valószínűleg közös ősük van, akinek megvolt ez a kis mutációja, és 6000 ezer évvel ezelőtt élt. De még az is megeshet, hogy ennél sokkal régebben, úgy 10 ezer éve. Ám a tudomány jelen állása szerint az nagyon valószínű, hogy a kék szemű emberek egyetlen őstől származnak.

A kék szem oka pedig egy génmutáció.

A HERC2 ugyanis kikapcsolja a barna színt. A mutáció pedig akkor kezdődött, amikor az emberek Afrikából Európába vándoroltak, ráaádsul ez így arra is magyarázat, hogy miért Európában van a világon a legtöbb kék szemű ember. Amúgy a világon élő emberek csupán a 9 százalékának van kék szeme, a kék szem pedig valójában nem azt jelenti, hogy kék pigmentet tartalmaz, hanem azt, hogy hiányzik belőle az a pigment, amelynek a barna szem köszönhető.

A tudományos áttörés Hans Eisberg nevéhez kötődik, aki a Koppenhágai Egyetemen tanít, és közel 40 évig kutatta a kék szem genetikai hátterét.

(Forrás: Dívány, Femina)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás