promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztet a NASA: meteorraj közelít a Föld felé, te is láthatod holnap!
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Akár óránként 50 hullócsillagot is láthatnak az égbolton a szemfülesek az elkövetkezendő napokban.

A NASA Meteorid Környezetvédelmi Hivatalának vezetője, Bill Cook szerint május 6-án a kora hajnali órákban tetőzik várhatóan a csillaghullás. Igaz, hogy a méltán híres augusztusi Perseida meteorrajnál kevésbé ismert, április végétől május közepéig tartó Eta Aqarid meteorzápor is csodás látványt nyújt a csillaghullás szerelmeseinek. Mivel ez a meteorraj közepes fényerejű, így érdemes zajszennyezéstől távol a sötét égbolton kémlelni őket. Az Eta Aquaridák az Aquarius (Vízöntő) csillagképről kapta a nevét, mivel látszólagos érkezése ehhez köthető.

Igaz, hogy a meteorhullás a Föld déli féltekéjén nyújtja a legszebb látványt, de tiszta idő esetén az égbolt déli részén Magyarországon is hatalmas élményt nyújthat számunkra.

Na, de milyen hiedelmeket vagy babonákat köthetünk a meteorrajokhoz, azaz köznéven a hullócsillagokhoz?

A titokzatos világegyetem a kezdeti időktől lenyűgözte az emberiséget, nem csoda, hogy a Föld népei babonákat, hiedelmeket társítottak a csillaghullás jelenségéhez, hogy fel tudják azt fogni. Amit mindannyian ismerünk: hogy ha látunk egy hullócsillagot, kívánnunk kell egyet, és ha nem árultuk el senkinek, még az adott évben valóra válik.

További ismeretlen eredetű babona szerint minden hullócsillag képe egy elhalálozott lélek távozását jelenti. Amikor megpillantjuk az égen, akkor épp a tisztítótűzből szabadul ki.

Ennél aranyosabb hiedelem kötődik a hullócsillagokhoz a skandináv mitológia szerint. Úgy gondolták, hogy az istenek minden csillagnak kijelölték a helyét, azonban bizonyos csillagok fellázadtak a kijelölt rend ellen. Ezek a rakoncátlan csillagok üstökösként kóborolnak tova az égen.

Vannak drámaibb hiedelmek is, miszerint, ha valaki megpillant egy hullócsillagot az égen, akkor egy rokona meg fog halni.

Egyes népek, mint például az észak-amerikaiak és a mexikóiak érdekes hiedelmet társítanak a csillaghulláshoz. Óva intenek a hullócsillagok kémlelésétől, mert úgy tartják, hogy annak, aki bámulja őket, tyúkszem nő a lábujján, vagy éppen olyan szeme lesz, mint a halnak.  

A keresztény vallás szerint a hullócsillagok nagy reménységű események, világmegváltó történések előhírnökeiként jelennek meg. Ez az égi esemény „adta hírül”, hogy Jézus Krisztus megszületett. A csillagokban egyaránt benne foglaltatik a kezdet, a születés, az elmúlás és a halál.

Pajzánabb magyar népi hiedelemben is helyet kaptak a meteorok, úgy tartják, hogy ha egy csillag lehull az égből, akkor egy lány épp csak, hogy elvesztette a szüzességét. Erre utal egyik népdalunk szövege is: „Sűrű erdőbe jártam, / Sűrű csillagot láttam, / Lehullott a csillagom, / Elhagyott a galambom.”

Az ókori görög mitológia pedig úgy gondolta, a csillaghullás eredete Zeusz és fia, Perszeusz kapcsolatából áll. A hiedelem szerint Perszeusz félisten, aki Zeusz és Danaé argoszi királylány aranyló eső nászából született meg, dicső hőstettei miatt megérdemelte, hogy apja felhelyezze őt az égboltra. Az ókori görög-római mondák szerint pedig földi termékenységet hoznak a hullócsillagok.

Mindenesetre úgy döntöttem, én bevállalós leszek, és ha látok egy csillagot, én kívánni fogok valamit, megkockáztatva, hogy halszemem lesz vagy tyúkszem nő a lábujjamra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás