promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orosz-ukrán háború: döbbenetes „ellenség”, a 300 éve ismert raszputyica nehezíti Putyin csapatainak előrenyomulását
Borítókép:  Profimedia - Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az orosz csapatok mozgását egy nagyon régi ellenség hátráltatja Ukrajnában.

A raszputyica szó évszázadok óta utal egy jelenségre Fehéroroszországban, Ukrajnában és Oroszországban. A hatalmas nagy sárra használják, amikor az aszfalt és burkolat nélküli utakon szinte lehetetlen az előrehaladás, a sár a nagy hóolvadásból és az esőkből jön, így pedig két évszakban találkozhatunk vele főleg, tavasszal és ősszel. Az agyagterhelésű utak rossz vízelvezetése okozza az irgalmatlanul járhatatlan utakat.

Sár Generálisnak is hívják, és nagy védelmi előnyt tulajdonítanak neki ezekben az országokban. Több nagy történelmi hódítást is részben a raszputyica vetett vissza, állítólag már a mongolok 13. századi hódításainak is gátat szabott, de nagy szerepe volt abban is, hogy Napóleon híres 1812-es hadjárata végül totális katasztrófába fulladt. A jelenséget tehát legalább 300 éve ismerik, és még a közelebbi múltból is vannak emlékek az akadályozó hatására.

Hiszen például a második világháborúban is nagyban gátolta a német harckocsik előrenyomulását a Szovjetunióban. És most is hatalmas problémát okoznak az oroszoknak Ukrajnában, akik valószínűleg lebecsülhették ezt a hatást korábban.

Korábban a CNBC készített egy részeltesebb portrét a jelenségről, a cikkben rengeteg szakértőt és egykori katonát is mesgszólaltatnak, illetve sok képet is közölnek, amelyeken nagyon jól látszódik raszputyica hatása, a sárban elakadt orosz járművek egy helybben meredenek, egyszerűen nem tudnak kikecmeregni a természet csapdájából.

(Forrás: Wikipedia, Infóstart)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás