promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató: nem is voltak utasok a Titanic fedélzetén, színjáték volt az egész katasztrófa?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vajon miért nem találtak emberi maradványokat a 4 kilométer mélyen heverő roncsoknál?

A Titanic nevű csodagőzhajó a 20. század elejének legnagyobb utasszállítója volt. 1908-ban rendelte meg a White Star Line társaság, vízre bocsátására pedig 1911. május 31-én került sor. Nem sokáig maradt az óceánok ura, mert rögtön az első interkontinentális útja során elsüllyedt.

A Titanic kereken 110 esztendeje, 1912. április 14-én ütközött jéghegynek az Atlanti-óceánon, majd villámgyorsan megtelt vízzel, kettétört, és drámai módon elsüllyedt. Az utasok mentését megnehezítette, hogy a gőzhajó irányítói 24 kilométert tévedtek a katasztrófa valódi pozícióját illetően.

A tragédia idején bő 2200 személy tartózkodott a fedélzeten, és közülük nagyjából 1500-an veszhettek oda. Természetesen sok holttestet kiemeltek később a vízből, ám rengeteg áldozat a Titanickal süllyedt a tengerfenékre, 3,8 kilométeres mélységbe.

Első hallásra talán meglepő lehet, de amikor jóval később a roncsokat megvizsgálták, egyetlen emberi maradványt sem találtak közöttük. Vajon egy precízen megtervezett és kivitelezett színjátékról volt akkor szó, és valójában meg sem történt minden idők leghírhedtebb hajókatasztrófája?

Nos, ez a feltevés egyáltalán nem állja meg a helyét, a holttestek, majd a csontvázak „eltűnésére” ugyanis van egy sokkal egyszerűbb magyarázat. Abban az irtózatos mélységben, és az óriási nyomás következtében a kőkemény csontok is viszonylag hamar eltörtek, összemorzsolódtak és feloldódtak, ezért nincs már nyoma annak, hogy a fedélzeten valaha emberek utaztak.

A ruhák és más használati eszközök azonban megmaradtak, különösen a csersavas kezelésen átesett bőrtárgyak, amelyeket nem volt képes kikezdeni az idő, és az óceán sós, nagy nyomású vize sem. Ahol tehát most szétszóródott cipőket látunk, ott valaha elhunytak feküdtek, ez a hátborzongató az egész történetben.

Ami a számokat illeti, a bő 700 életben maradott mellett 340 áldozat holttestét tudták kiemelni az óceánból, ezek viseltek mentőmellényt. Nagyjából 1160 személy sorsáról azonban semmit sem tudunk, ők azok, akiknek a maradványai örökre feloldódtak az óceánban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás