promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nukleáris fegyverekkal támadt volna az ukránokra Oroszország? - Ez lehetett a célja a Moszkva hadihajónak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Ukrajna partjainál elsüllyedt hatalmas orosz cirkáló nukleáris fegyvert hordozhatott.

A Moszkva hadihajót, amellyel Oroszország déli városokat, köztük Mariupolt és Odesszát támadta, szerdán elsüllyedt, miután az ukrán hadsereg állítása szerint egy sikeres rakétacsapás érte.

A Moszkva a második világháború óta a legnagyobb orosz hadihajó, amelyet aktív szolgálat közben elsüllyesztettek.

A Kreml kezdetben cáfolta a süllyedéssel kapcsolatos híreket, azt állítva, hogy tűz ütött ki a fedélzeten, és azt biztonságosan eloltották.

Csütörtökön késő este Putyin védelmi tisztviselői végül elismerték a veszteséget, de kitartottak amellett, hogy a „viharos tengeri viszonyok” miatt süllyedt el, és a tüzet egy órákkal korábban történt véletlen lőszerrobbanás váltotta ki.

Az orosz állami hírügynökségek szerint a Moszkva fő fegyvere 16 szovjet kori Vulkan P-1000 rakétakilövő rendszer. Ezek a rakéták felszerelhetők hagyományos robbanó lőszerrel vagy nukleáris robbanófejjel.

Mykhailo Samus biztonsági szakértő elmondta, hogy szerinte a hajó két nukleáris robbanófej szállítására volt felszerelve. A Facebookon írva hozzátette:

„Védett helyen tárolhatták őket, így valószínűleg nem sérültek meg a robbanás következtében.”

Andrij Klimenko, az ukrán BlackSeaNews portál főszerkesztője szerint más, meg nem nevezett források megerősítették, hogy két ilyen robbanófej volt a fedélzeten. Felszólította az ENSZ-t, hogy indítson sürgős vizsgálatot a hajóroncs felkutatására.

A CIA a hét elején arra figyelmeztetett, hogy Putyin kis hatóerejű nukleáris fegyverek bevetésére készülhet. A Kreml napokkal az invázió megindítása után „magas készültségbe” helyezte nukleáris erőit, és azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be Finnország közelében, ha a finn és a svéd kormány csatlakozik a NATO-hoz.

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy drónok segítségével elterelte a Moszkva legénységének figyelmét, mielőtt két Neptun cirkálórakétát lőtt ki a hajóra, miközben az a krími Szevasztopol kikötője felé tartott. A helyiek szerint nem volt vihar azon a napon a tengeren.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás