promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos hibát véthettek a gyárban? - Így indulhatott szalmonella botrány a Kinder csokikkal
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pont húsvét előtt robbant ki a botrány, hogy szalmonellával fertőzött csokoládé került a boltok polcaira. De hogyan juthat be egy ilyen veszélyes kórokozó a termékekbe?

A jelenleg fertőző szalmonella törzset egy 2021. decemberi mintából azonosították, amit a belga gyárban vettek. A jelentés szerint „az írót tartalmazó feldolgozási lépést azonosították a lehetséges szennyeződési pontként”, és higiéniai intézkedéseket vezettek be.

A jelentés szerint a gyár maga is végzett szalmonella tesztet, ami negatív lett, majd Európa-szerte és világszerte forgalmazni kezdte a termékeit. Bár nem nevezik meg a gyártót konkrétan, de a Ferrero visszahívta a Kinder termékeit, amik a belga gyárban készültek.

Április 8-án a belgiumi élelmiszer-biztonsági hatóság úgy értékelte, hogy a gyár nem képes garantálni termékei biztonságát, és ennek következtében a gyártási engedélyét visszavonták.

A jelentés szerint:

„Ez a járvány gyorsan fejlődik, és a bejelentett esetek közül eddig a gyermekek voltak a legveszélyeztetettebbek a súlyos fertőzés szempontjából. A világszerte elindított visszahívások csökkentik a további fertőzések kockázatát.”

Majd hozzátették:

„Ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség a gyártási helyszínen a fertőzés kiváltó okának, időzítésének és lehetséges tényezőinek azonosítása érdekében, beleértve annak értékelését, hogy a szennyezett nyersanyagot más feldolgozóüzemekben szélesebb körben is felhasználhatták-e.”

A Ferrero azt is közölte, hogy felfüggeszti az érintett üzem működését, amelyet csak akkor nyitja meg újra, ha a hatóságok igazolják a biztonságosságát.

A szalmonellafertőzés tünetei általában néhány napon belül maguktól megszűnnek, de a tünetek súlyosabbak is lehetnek, különösen a kisgyermekeknél és a legyengült immunrendszerűeknél. A szalmonella tünetei közé tartozik a hasmenés, a gyomorgörcsök, a hányinger, a hányás és a láz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás