promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Beépített vírus van egy ingyenes programban, amit Magyarországon is rengetegen használnak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem olyan rég derült ki, hogy a népszerű videólejátszót megbuherálták kicsit a hackerek.

Nagyon meglepődtek a VLC media player rajongói, amikor kiberbiztonsági szakemberek bejelentették, hogy az egyik legnépszerűbb videólejátszó programba belepiszkáltak a hackerek.

A VLC egy ingyenes, nyílt forráskódú médialejátszó- és keretprogram. A felhasználók azért is kedvelték meg az elején, mert nem volt szükséges külön kodekeket telepíteni mellé, szinte lejátszik bármit, ami a gépünkön, vagy mobilunkon van.

A laptopon filmezők is szeretik, mivel egy kis plusz hangerőt lehet adni a programmal a lejátszott videónak, ha az halkabb lenne a kelleténél.

A VLC nem csak asztali gépen, hanem mobilon is rendkívül népszerű – az Androidos telefonokra több mint 100 milliószor telepítették fel. A programnak Magyarországon is számtalan felhasználja van, és sokan imádják a mai napig.

Itthon a HVG számolt be róla először a Bleeping Computer cikke alapján, hogy a VLC-t használják fel a hackerek arra, hogy kártékony programokat terjesszenek, valamint kormányzati és egyéb szervezeteket támadjanak meg.

A vírusnak nincs neve, de a Symantec kiberbiztonsági cég szakemberei szerint kémkedésre használják. A kínainak tűnő fenyegetés a Microsoft Exchange szerver egy ismert sebezhetőségét használta ki.

Félelmetes, hogy a VLC-be 2021 nyarán építhették be ezt, de még csak most sikerült lebuktatni. Jelenleg sajnos nem árt törölni a programot, mert a népszerű videólejátszóban egy DLL fájl is van, amivel hozzá tudnak férni a számítógépünkhöz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás