promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Borzasztó: sikeres fejátültetést hajtottak végre majmokon – jöhetnek az emberek?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az állati kísérleti alany 8 napig mutatott életjeleket, ami elképesztő eredmény.

Egy Robert White nevű sebész 1970-ben félelmetes próbálkozást hajtott végre a műtőben. Eltávolította egy rézuszmajom fejét, majd átültette azt egy másik lefejezett majom nyakára. Döbbenetes, hogy a lény 8 napig még életjeleket mutatott, hallott, látott, érezte a szagokat és mozgatta a száját – viszont nyaktól lefelé bénult volt, mert az operáció nem volt teljesen sikeres.

A valódi Frankensteinként működő White-ot – aki két pápával is jó személyes kapcsolatot ápolt – részben a vallásos meggyőződés vezérelte, meg akarta menteni az emberi lelket a test halála után.

A beavatkozás meglepően sikeres volt, hiszen a szerencsétlen majomnak már 18 órával azután megrebbent a szemhéja, hogy elmúlt az érzéstelenítés hatása. Amikor pedig megérintették az orrát, akkor az állkapcsai összezáródtak, mintha harapni akarna.

White egészen a 2010-ben bekövetkezett haláláig bízott abban, hogy a fejátültetést embereken is kipróbálhatja. Az 1990-es évek végén talált is ehhez két önkéntes jelentkezőt: az egyiküknek mind a négy végtagja bénult volt, ezért nem számíthatott hosszú életre, a másik pedig egy agyhalott férfi volt, aki „testdonorként” szerepelt volna a borzasztó történetben. Természetesen a műtétet nem engedélyezték végrehajtani.

„Csalódott volt, amiért az emberek nem tudtak túllépni a kezdeti sokkon. Ha leveszed valakinek a fejét, az mindenkit felbosszant”

– emlékezett vissza White doktor egyik ismerőse a kudarcos próbálkozásra. Pedig az orvos nem számított kontárnak, VI. Pál és II. János Pál pápa is felkérte arra, hogy szerepeljen a Vatikán bioetikai testületében.

White fejátültetési kísérlete természetesen nem nyerte el a szentatyák tetszését sem, pedig az orvos úgy gondolta, hogy egy emberi élet megmentése minden pénzt és erőfeszítést megér. Úgy hitte, hogy az agy az emberi lélek „lakóhelye”, vagyis a fej megmentésével a lélek is megmenthető.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás