promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Minden eddiginél nagyobb húsevő dinoszauruszt találtak – nem hiszed el, hol élt!
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Spinosaurus mellett még a Tyrannosaurus rex is eltörpült.

A félelmetes Spinosaurus (vagyis hátgerinces gyík) eddig sem volt ismeretlen a kutatók előtt, viszont mindig nagy örömet jelent egy-egy újabb példányára találni. A mai Észak-Afrikában élt ragadozó dinoszaurusz 112–93,5 millió évvel ezelőtt terrorizálta Földünk élőlényeit.

Az első fosszíliákra 1910-ben bukkantak rá Egyiptomban, de azok a maradványok megsemmisültek a második világháború idején. A később előkerült megkövesedett csontokról így nem lehet eldönteni, hogy azonos vagy eltérő fajokat képviselnek-e.

Fotó: Profimedia / NatGeo

A Spinosaurus jellegzetes csigolyanyúlványai akár 1,65 méter hosszúra is megnőttek, az állat innen kapta találó nevét. Talán izmok is kapcsolódtak hozzá, így a nyúlványok púpot vagy tarajt alkothattak. Alighanem ez volt a legnagyobb termetű húsevő dinó, amely mellett a T.-rex is eltörpült.

Egyetlen pozitívuma volt: a zsákmányát a víz alól szerezte, vagyis a szárazföldön viszonylagos biztonságban lehetett tőle a többi élőlény. Valami olyasféle csúcsragadozója lehetett a tengereknek, óceánoknak, mint a mai fehér cápa – csak annál jóval nagyobb kivitelben. A tömege akár a 20 tonnát, hossza a 18 métert is elérhette.

A Spinosaurus legveszedelmesebb fegyvere természetesen a fogsora volt, amely 15 centiméter hosszú, pengeéles fogakból állt. A legutóbb felfedezett maradványokat az angliai Portsmouth-ban vizsgálták meg, és sok újdonságot tudtak meg belőle.

Az adott példány 100 millió éve élhetett Észak-Afrika vizes-mocsaras területein. A csontjai meglepően sűrűk, ami első látásra nem kifejezetten vízi élőlényre utalhat, de a vízilovaknak is hasonló, vagyis ez nem kizáró tényező. A jellegzetes orrlyukak, a rövid hátsó lábak és az uszonyszerű farok szintén azt támasztja alá, hogy a Spinosaurus a vízben garázdálkodott.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás