promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa videók terjednek a neten - Miért álcázzák magukat az orosz csapatok gallyakkal és szőnyegekkel?
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Oroszország katonailag messze felülmúlja Ukrajnát, ennek ellenére komoly problémái vannak a szomszédai elleni háborúban.

Oroszország a 2008-as grúz háború után alaposan megreformálta és modernizálta hadseregét. Minden év május 9-én, a második világháborúban a náci Németország felett aratott „győzelem napján” Moszkva felvonulásokon és fegyverbemutatókon mutatja be csúcstechnológiás hadifelszerelését a világ nagyközönségének.

Ebből azonban kevés látszik most az Ukrajna elleni háborúban. Ehelyett Oroszország páncélozott szállítójárműveket, harckocsikat és más, évtizedekkel ezelőtt kifejlesztett lánctalpas járműveket használ, amelyek egy része egyszerűen a terepen hever. A lezuhant repülőgép roncsokban még olyan feljegyzéseket is találtak, amikre kézzel írták a koordinátákat.

És úgy tűnik, még az álcázással is gondok vannak.

Az orosz csapatok Ukrajnában harckocsikat és más páncélozott járműveket próbáltak elrejteni ágak, szalma, sőt szőnyegek felhasználásával. Mindezekről pedig nem egy fotó és felvétel is készült, amik a közösségi médiában terjednek.

A járművek vagy felszerelések álcázása a hadviselés alapvető része, és létfontosságú másodperceket adhat a jármű személyzetének ahhoz, hogy reagáljon egy támadásra vagy éppen támadjon. A drónok, műholdképek és infravörös kamerák korában azonban csak korlátozottan használható, és főleg az emberi szem megtévesztésére alkalmas.

A kereskedelmi és kisebb taktikai drónok lehetővé tették az ukránok számára, hogy észrevegyék az orosz csapatokat, és légből vagy tüzérséggel támadják őket. Ez késztethetett néhány orosz egységet arra, hogy azonnali megoldásokhoz folyamodjanak, például a járműveiket cserjékkel álcázzák.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás