promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Covid újrafertőződés? Itt a válasz, eddig tarthat a védettség
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bár már feloldották a covid miatti korlátozásokat, a vírus még mindig velünk van.

Vannak, aki nem voltak szerencsések és többször is elkapták a koronavírust, mások a poszt-covid tünetektől szenvedtek. Ha nem rég voltál beteg, biztos, benned is felmerült, hogy vajon meddig tart az immunitásod.

Nem egyértelmű, hogy meddig tart egy gyógyult covid fertőzött ellenállása a vírusnak, de a legtöbb ország 90 napra, vagyis kb. három hónapra teszik. Nagyjából ennek a letelte után várható az újrafertőződés.

A covid megjelenése óta már megfigyelték, hogy a második fertőzés általában enyhébb lefolyású, mint az első. A Yale School of Public Health 2021. októberi tanulmánya arról számolt be, hogy a beoltatlan embereknek legfeljebb 61 hónapig immunisnak kell lenniük az újrafertőződés ellen. Ezeket az adatokat azonban az omikron variáns megjelenése előtt rögzítették és publikálták.

Egy 2021. decemberi dél-afrikai tanulmány szerint az omikronnal való újrafertőződés kockázata háromszor nagyobb, mint a vírus korábbi törzsei esetében.

Tehát valószínűleg van némi immunitása a vírussal szemben annak, aki korábban átélte, de nem világos, hogy pontosan meddig tart. Valamint még legalább öt napig megfertőzhetünk másokat a tünetek kezdetétől számítva.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás