promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Google böngészőjét használod? Váratlan figyelmeztetés jött, amelynek nagyon nem fogsz örülni
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Erről fontos, hogy tudj.

A Chrome biztonsági csapatának vezetője most figyelemztetést adott ki azok számára, akik a Google böngészőjét használják. Ők több milliárdan vannak világszerte, Magyarországon pedig több millióan.

Amúgy az úgynevezett nulladik napi támadás (erről részletesebben ITT) olyan sebezhetőséget használ ki, amelynek létezése egyelőre a szoftver készítői által sem ismert. Így pedig biztonsági javítás sem érhető el hozzá. A Google Project Zero csapata ezzel kapcsolatban grafikonokat is publikált, amelyen látszik, hogy a Chrome esetében drámaian megnőtt a nulladik napi sérülékenység kockázata 2021-re.

A Google ezt részben azzal is indokolta, hogy a korábban legfőbb célpontnak számító, és legendásan sok hibát tartalmazó Flash megszűnt. Így pedig megnőtt a Chromium-alapú böngészők részesedése. Chromium-alapú böngésző a Chrome mellett mér az Edge is.

A vállalat rermészetesen választ ad a kihívásra, és nemcsak figyelmeztet a növekvő veszélyre. Így míg a Chrome 76-os verziójának idején (2019 nyarán) átlagosan 35 nap telt el a rést befoltozó biztonsági frissítés kiadásáig, ma ez már csak 18 nap. A vállalat ezt az időt is tovább kívánja csökkenteni a Chrome-verziók kiadásának felpörgetésével - írja a HVG.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás