promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztően régi várost találtak az amerikai kémműholdak segítségével
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A település mintegy 8500 éve született meg, és jóval a Krisztus előtt időszakban pusztult el.

A műholdfelvételek ma már jelentős segítséget nyújtanak a régészeknek abban, hogy új felfedezéseket tegyenek, és elképesztő leletekre bukkanjanak. Így találtak rá a világ „első városára” is, amelyet talán tényleg nem túlzás így nevezni.

Az egyiptomi Nagy piramisnál is 4000 évvel idősebb település nyomaira a műholdak segítségével találtak rá, nélkülük, idelentről a szakembereknek fel sem tűntek volna a maradványai. Nem is akármilyen űreszközökre támaszkodhattak a munkájuk során: azokra az amerikai kémműholdakra, amelyeket még a hidegháború idején bocsátottak fel a Szovjetunió és Kína szemmel tartására.

Létezésükre csak a kilencvenes években derült fény, és azóta már a tudomány szolgálatába állították őket. 1960 és 1972 között mintegy 860 ezer felvételt készítettek, és ezek némelyike meglehetősen érdekesnek bizonyult a régészek és más szakemberek számára.

Jesse Casana antropológus az ősi Közel-Keletet tanulmányozta a felvételeken keresztül, a fél évszázaddal ezelőtti fotók pedig azért jelenthettek felbecsülhetetlen segítséget neki, mert akkor a térség még kevésbé volt iparosodott, így a terepviszonyok is régebbi állapotokat tükröztek.

Így bukkantak rá Földünk első városára is, Tell Brak a Krisztus előtti 7. évezredben Felső-Mezopotámia legnagyobb települései közé tartozott. Edénydarabokat is találtak azon a területen, tehát azok is alátámasztották a korai emberi jelenlétet.

Mi több, Tell Brak már azelőtt várossá fejlődött, hogy Uruk és más híres dél-mezopotámiai települések kialakultak volna. A Krisztus előtti 5. évezredben már 55 hektárra nőtt a kiterjedése, egy évezreddel később pedig megduplázódott a területe, és elérte a 130 hektárt.

Mindez annak fényében igazán elképesztő, hogy 10 ezer éve még épphogy csak véget ért Földünkön a jégkorszak. Tell Brak környéke kellemes klímájú, termékeny vidék volt, ami természetesen előmozdította a város kialakulását.

Lakói a vadászó-gyűjtögető életmódról már áttértek a mezőgazdaságra, növénytermesztésre, vagyis komoly lépcsőfokot léptek ebben a tekintetben. Tell Brak városa Krisztus előtt 1300 környékén pusztult el, végzetét az asszírok okozták.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás