promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Három fajtája lehetett a T-Rexnek egy új kutatás szerint
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Tyrannosaurus rex a korának egyik legfélelmetesebb ragadozója lehetett, hatalmas mérete, ijesztő fogai és éles karmai tették azzá.

Az új kutatások azonban kimutatták, hogy nem egy, hanem három faja is volt. A kutatás vezető szerzője nem más, mint Jurassic Park című film dinoszaurusz-specialistája, Gregory Paul.

Korábban kőzetrétegekből származó maradványokat tanulmányoztak a szakértők, de most kiderült, hogy amit eddig egy fajnak hittek, az valójában három. Paul és munkatársai összesen 37, T-Rexnek tulajdonított példányt vizsgáltak meg. 

Ennek során megvizsgálták a combcsontok hosszát és kerületét, amik a minták körülbelül kétharmadánál álltak rendelkezésre, hogy meg lehessen ítélni robusztusságukat.  

Az eredmények azt sugallják, hogy a combcsontokban mutatkozó különbségek nem valószínű, hogy az egyéni eltérésekre vezethetők vissza.

„Azt találtuk, hogy a tyrannosaurus mintánk robusztussága, a combcsont változatossága nagyobb, mint az összes többi tyrannosauridáé együttvéve a 10 millió éves evolúció során. Nem lehet egyszerűen nem figyelni erre”

– mondta Gregory Paul.  

A csapat szerint várható volt, hogy egynél több tyrannosaurus faj fejlődött ki a Földön eltöltött körülbelül egymillió évük alatt, ahogy azt más, ugyanabban az időben élt dinoszauruszok, például a triceratops esetében is kimutatták.

A felfedezett változatosság valószínűleg nem kapcsolódik a dinoszauruszok korához vagy neméhez. Végül három példányt különböztettek meg, Tyrannosaurus imperatort, Tyrannosaurus rexet és a Tyrannosaurus reginát.

Bár több paleontológus is kétkedve fogadta az új fejleményeket, és ezt még kevésnek tartják ahhoz, hogy három fajról beszéljenek.

„Megértem a kísértést, hogy a T-rexet különböző fajokra osszuk, mert van némi eltérés a megkövült csontokban. De végső soron számomra ez az eltérés nagyon csekély, és nem jelzi a különálló fajok értelmes biológiai szétválását, amely egyértelmű, kifejezett, következetes különbségek alapján határozható meg”

– mondta Steve Brusatte professzor, az Edinburghi Egyetem professzora.

Paul szerint azonban más dinoszauruszokat sokkal kevesebb alapján is elkülönítettek már.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás