promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elmúlt 90 éves David Attenborough, amikor rábukkant a világ legnagyobb dinoszauruszára – videó
Borítókép:  BBC / YouTube (screenshot)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az agg természettudós sohasem áll le, mindig van mit mutatnia a nézőknek.

A természettudósként és dokumentumfilmesként is elismert David Attenborough elmúlt 90 éves, amikor csapatával együtt feltárta a világ jelenleg legnagyobbnak tartott dinoszauruszának maradványait Argentínában.

A Titanosaurusok közé tartozó óriás megtalált példánya 37 méter hosszú volt, a tömege pedig elérte a 70 tonnát. A történet még 2014-ben indult, amikor egy pásztor hatalmas fosszíliára lelt az argentin sivatagban, egy sziklába ágyazódva. A paleontológusok rögtön a helyszínre siettek, ahol minden idők leghosszabb (2,4 méteres) combcsontját sikerült feltárniuk.

Az ásatás végére összesen 220 darab megkövesült csont került elő, vagyis rekonstruálni lehetett belőlük a gigászi növényevő Titanosaurust. Attenborough maga is szemtanúja volt a fosszíliák kiásásának, és részt vett azok elemzésében, illetve utána egy látványos dokumentumfilmet is készített a hajdani őshüllőről a BBC számára.

A sauropodák közé tartozó Titanosaurus négy lábon járt, a magasban lévő növényi részeket, leveleket pedig a hosszú nyaka segítségével legelte le. Nagyjából 10 százalékkal volt nagyobb, mint a korábbi csúcstartó Argentinosaurus.

Fotó: Profimedia

A fejlett CGI technológia révén Attenborough igen látványos filmet készített, amelyben nemcsak a dinó csontvázát, de a teljes belső felépítését is be tudta mutatni. Az állat legfontosabb szerve természetesen a szíve volt, amely annyit nyomott, mint három ember – ennek valamikori helyéhez az agg természettudóst egy platformon emelték a magasba. A rekonstruált példány mintegy 100 millió éve élhetett.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás