promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orosz-ukrán háború: döbbenetes információ látott napvilágot, a Google elárulhatta, mire készülnek az oroszok - a cég később azonnal cselekedett
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Már az invázió hivatalos bejelentése előtt órákkal lehetett látni a Google Maps-en, hogy valami készül.

A legrosszabb forgatókönyv vált valóra az orosz-ukrán konfliktus közepette, az előző héten ugyanis Oroszország megindította hadseregét Ukrajnába, erről pedig Putyin egy, a Youtube-on is elérhető videóüzenetben számolt be. A háború kapcsán technikai-technológiai érdekességekről már ekkor is sok lap írt, hiszen többek között az orosz Novaja Gazeta megvizsgálta ezt a felvételt, és a videó metaadatainak tanulmányozása után arra jutottak, hogy a felvétel már hétfőn elkészülhetett.

Szerintük ez arra enged következtetni, hogy az orosz vezetés már korábban eldöntötte, hogy megindítja az inváziós egységeket Magyarország szomszédjába, Ukrajnába. 

Sokak szerint azonban ez tévedés, így például Aric Toler a Bellingcat oknyomozó csoport tagja szerint az újság rossz fájlból szedte ki a metaadatokat, mivel a Kreml honlapjára feltöltött videó adataiban látszik, hogy a felvétel szerda este készült.

Íme a videó:

Nemrégiben pedig arra derült fény az invázióval kapcsolatban, hogy igazából a Google egyik népszerű szolgáltatása, a Google Maps (Google Térkép) már órákkal az invázió előtt elárulhatta, hogy mire készülhetnek az oroszok.

Mégis hogyan? Hát a az egyes helyszínek forgalmának monitorozása révén, amelyet a szolgáltatással könnyedén megtehetünk.

A Google Maps-ről február 23-án hajnalban komoly közlekedési dugót lehetett leolvasni az orosz-ukrán határ mentén, erről később kiderült, hogy igazából az orosz csapatok mozgását mutatta. A The Washington Post nyomán erről a hírről a HVG számolt be Magyarországon.

Jeffrey Lewis, az amerikai Middlebury Institute of International Studies kutatója ugyanis február 23-án hajnal 3 óra 15 perckor az orosz-ukrán határnál felfedezte a nagy tumultust, de az időpont miatt lehetett sejteni, hogy valószínűleg nem közlekedési dugóról van szó. A Google igazából a nagy csapatmozgások miatt az utakon rekedt emberek mozgásából érzékelte a "dugót".

A Google később ezt is érzékelve az ukrán emberek védelmének érdekében úgy döntött, hogy kivesz néhány funkciót a Térképről Ukrajnában, így például az úgynevezett forgalmi réteget.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás