promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációs kincseket rejthet az első kínai császár sírhalma, de egyelőre nem tudjuk feltárni
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tutanhamon fáraó aranykincsei eltörpülhetnek ahhoz képest, amire a földpiramisban számíthatunk.

A Kr. e 3. században uralkodó Csin Si Huang-ti volt az első uralkodó, aki egyesítette Kínát, és császárként uralkodott fölötte a Csin-dinasztia megalapítójaként. Az ő nevéhez fűződik a híres Nagy fal összefüggővé tétele is, amely megvédte birodalmát az északi nomádoktól.

Miután a császár Kr. e. 210-ben meghalt, pompás temetést rendeztek számára. A halálon túli szolgálatára hozták létre a legendás agyaghadsereget, vagyis a föld mélyébe temetett, több ezernyi, életnagyságú terrakotta harcost.

A szóbeszéd úgy tartja, hogy a hatalmas uralkodónak minden korábbinál lenyűgözőbb sírboltot emeltek. A mennyezetén csillagok ragyognak, több szinten pompás építmények állnak, lent pedig higanyfolyók veszik körül a császár holt tetemét, amelyet rafinált csapdák is védenek.

Hosszú ideig mindezt legendának tartották, de a kutatók egyre biztosabbak abban, hogy az agyaghadsereg szomszédságában lévő, domb méretű halom rejti Csin Si Huang-ti maradványait. Egyelőre azonban a páratlan építményt nem tudják feltárni, mert attól tartanak, hogy a megbolygatással tönkre is teszik.

Talajszkennerekkel azonban be tudtak pillantani a halom mélyére, és elképedtek azon, amit ott találtak. Még a higanyfolyók is igazak lehetnek, ugyanis a környéken a normálisnál sokkal (3–5-ször) magasabb a mérgező higanygőzök mennyisége a levegőben.

Akkoriban a higanyt életelixírnek tartották, ezért a császár gyakran fogyasztotta, és alighanem az ettől szerzett mérgezés vezetett viszonylag korai halálához. Higanyból akár 100 tonnányi is lehet odalenn.

A sírdomb alapja 380×330 méter, a magassága pedig eléri az 50 métert. Belül egy 140×110×30 méteres palota található, a központi kamra pedig 80×50×15 méteres. Ennek mennyezete mintegy 30 méterrel található a föld alatt, ezért nehéz a megközelítése.

Fotó: Profimedia

Az agyaghadsereg a fantasztikus földpiramistól 2 kilométerre keletre helyezkedik el, vagyis a látogatók hada békén hagyja ezt a környéket. A kutatóknak egyelőre fogalmuk sincs, mi mindent találhatunk a mélyben, de ha csak a legendák töredéke igaz, akkor Tutanhamon sírjának a feltárása óta ez lehet majd a legnagyobb régészeti szenzáció.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás