promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halva születést okoz a Covid? Újabb rossz hír derült ki a koronavírusról
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A be nem oltott terhes nőknél a koronavírus halálos károkat okozhat.

Egy a napokban közzétett kutatás megdöbbentő képet fest arról, hogy a Covid-19 milyen brutális hatással lehet a terhes nőkre és a magzataikra. A vírus megtámadhatja és elpusztíthatja a méhlepényt, ami így alkalmatlanná válik a feladatára. A babák pedig oxigénhiányban, vagyis fulladásban halnak meg.

Más betegségek, mint a zika, a rubeola vagy a szifilisz a magzatot támadják meg, ilyen fajta pusztítást még nem láttak a kutatók.

A szakértő csapat 68 halálesetet vizsgált meg 12 országban. Mind a 68 baba halva született, vagy a születést követő hét napon belül hunyt el. Egyikük édesanyja sem volt beoltva, és terhesen fertőződött meg koronavírussal. Vizsgálatok során mind a 68 méhlepényt kielemezték, valamint 30 boncolást is végeztek.

Bár a fulladáson kívül a magzat semmilyen rendellenséget nem mutatott, a méhlepény annál inkább, amit a kutatók "SARS-CoV-2 placentitisnek" neveztek el.

A felfedezés három tényezőből áll: a fibrin nevű fehérje felhalmozódása, ami véralvadást okoz a szerv érzékeny érrendszerében; a sejtek halála a placenta védő sejtrétegében; és szokatlan gyulladás a méhlepényben.

Átlagosan a placenta több mint háromnegyede olyan súlyosan sérült, hogy a szerv nem tudott oxigént és tápanyagot szállítani a növekvő babának. Egyes esetekben a méhlepény több mint 90 százaléka elhalt.

A fibrinlerakódás teljesen normális, szövődménymentes terhességben is előfordulhat, de ezekben az esetekben olyan magas, hogy azt egyetlen baba sem élheti túl – állapították meg a kutatók.

A legfélelmetesebb az egészben, hogy olyan nőknél is elfordul, akiknek nincs semmilyen tünete, csupán később a méhlepényből derül ki, hogy coviddal fertőződhettek.

A szülészorvosoknak most azt tanácsolják, hogy végezzenek ultrahangvizsgálatot a harmadik trimeszterben olyan nőkön mindenképpen, akik terhességük alatt elkapták a koronavírust, hogy kiszűrjék azokat a figyelmeztető jeleket, amik veszélyeztethetik a babát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás